Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПУТОВАЊЕ

ПЕТ савета који могу ОЛАКШАТИ лет у иностранство

Ближе се новогодишњи празници и велики број људи широм света се спрема на пут, како би их провели са ближњима, скијали или уживали на некој егзотичној дестинацији.

1637070248_inside-g633567d4d_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Које год одредиште и сврха пута да су у питању, једно је заједничко свима, а то је да су се усред околности изазваних епидемијом и дужег периода забране или ограничења сви у одређеној мери мало одвикли од аеродромских и царинских процедура. Пред тога не треба ни сметнути с ума да ће се међу њима наћи и они који први пут лете авионом, као и новопечени родитељи који први пут воде своју децу овим видом транспорта. Иако се напомена да је прво и најважније спаковати пасоше, новац и авионске карте чини сувишном или подразумеваном, незанемарљив број путника на годишњем нивоу и даље прави овај пропуст, при чему је то само једна од ствари о којима је потребно водити рачуна, како се дуго ишчекивано путовање од уживања на жељеној дестинацији не би претворило у разочарење на аеродромском терминалу.

Covid прописи земље у коју се путује

Као што је поменуто, Covid је драстично променио начин на који путујемо, а ситуација и регулативе се, од државе до државе, мењају чак и на недељном нивоу. Они који су се на време вакцинисали ће свакако имати мање брига, али је ипак нужно постарати се да је од ревакцине пошло довољно времена, како би могли да добију дигитални зелени сертификат. За све остале су на располагању ПЦР тест или брзи антигенски тест, мада је неопходно информисати се о тренутној регулативи у земљи домаћину, у циљу избегавања трошкова тестирања, потенцијалног карантина или, у најгорем случају, забране уласка у земљу.

Фото: Пиксабеј

Превоз за најмлађе - куда са колицима?

Иако лет са бебом или малим дететом логично подразумева путовање са колицима за бебе, то не мора да буде сасвим једноставно. Пре путовања препоручљиво је информисати се политици конкретног авио превозника по том питању. Присуство новорођенчета ће свакако обезбедити првенство приликом укрцавања, али проблем може да се појави након тога, јер од компаније зависи како је регулисано уношење и одлагање колица, нихово рачунање као додатног пртљага и одлагање у простор изнад главе.

Трансфер до аеродрома

Први и основни услов за успешан и удобан лет јесте да се на време стигне до аеродрома. Авио компаније имају различита правила по питању тога колико времена пре лета је обавезно чекирати пртљаг, па је то још једна ставка о којој је нужно распитати се. Када је у питању превоз до аеродрома, на располагању је неколико опција, различите цене и комфора који уз то иде. За почетак је ту аутобус који неколику пута дневно кружи по граду и након тога вози до аеродрома и та опција је свакако најефтинија, затим је ту организовани комби превоз који скупља путнике на кућним адресама и потом их вози на аеродром, и на крају, могуће је за нешто већу своту резервисати лично возило директно до жељеног терминала.

Фото: Пиксабеј

Кабински пртљаг ’’по мери’’

Највећи број авио превозника има јасна правила по питању пртљага који се чекира, док нејасноће и проблеми могу да настану када дође до кабинког пртљага. Ту највише предњаче превозници са јефтиним летовима, па је нужно прецизно утврдити која је дозвољена тежина и које су граничне димензије кабинског пртљага које дозвољава компанија којом се путује, јер су надокнаде за прекорачење које се плаћају приликом самог укрцавања прилично високе.

Користите торбе за лап топове и осталу мултимедију

Уколико се узме у обзир да ће сваки уређај који путник понесе са собом морати више пута да буде спуштан, вађен и одлаган, стављан на траку скенера и складиштен у пртљажни простор изнад глава, торбе за лаптоп намећу се као логично решење јер нуде адекватну заштиту уређаја, пружајући уз то могућност лаке доступности истог.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas