Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ТУРИЗАМ

Да ли знате где се налази НАЈЛЕПШЕ село у свету? У СРБИЈИ, брале, крај Ужица града! Ево који путеви воде до њега (ФОТО)

Данас је на заседању Генералне скупштине Туристичке организације УН изабрано најлепше село на свету

1638472296_shutterstock_1866578416.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Данас је на заседању Генералне скупштине Светске туристичке организације Уједињених нација у Мадриду (UNWTO), Мокра Гора проглашена за најбоље туристичко село света! Мокра Гора је изабрана међу више од 170 апликација из 75 земаља света, што је јасна демонстрација њених изузетних вредности.

Прочитајте још: Овакви људи могу бити СВУДА око нас: Како да се заштитите од ПАСИВНО-АГРЕСИВНЕ особе?

- Ово светски значајно признање ће допринети да туризам постане покретач руралног развоја и благостања, унапређењем улоге туризма у вредновању и очувању мокрогорске руралне заједнице заједно са очувањем природних, културних вредности и разноликости - навели су из Туристиче организације Ужице.

Туристичка атракција

Прочитајте још: Да ли партнеру треба признати превару? Психолог саветује да добро размислите због ЈЕДНОГ разлога

Мокра Гора је живописно планинско село које се простире између планина Таре и Златибора. Популарна атракција је стара пруга уског колосека, Шарганска осмица, која иде 300 метара узбрдо и формира савршену осмицу.

Прочитајте још: Свака веза пролази кроз ПЕТ ФАЗА, али већина парова остане заглављено у ТРЕЋОЈ

На оближњем брду Мећавник се налази етно село нашег прослављеног филмског режисера Емира Кустирице које је саграђено у локалном етно стилу. Посетиоци овде могу да удахну јединствену атмосферу, уживају у природи, да пробају локалну храну и да купе ручно израђене сувенире. Источно од Мокре Горе налази се село Кремна, надалеко познато по пророцима Милану Тарабићу и његовом рођаку Митру Тарабићу.

Лепоте Мокре горе

Лепоти предела доприноси узбуркан рељеф са дубоко усеченим стрмим долинама и клисурама река Бели Рзав, Црни Рзав и Камишке реке, изнад којих се уздижу бројни врхови и превоји. Посебну вредност представљају Хајдучка и Црвена пећина, а нарочито водопад Скакавац. Овде се налази и велики број минералних извора, а најпознатији је извор Беле воде.

Прочитајте још: Седам занимљивих ЖЕНСКИХ имена која су изведена од БИЉАКА

Посебно су атрактивни комплекси аутохтоних шума црног и белог бора на серпентинама којима је ово подручје природно станиште. Ове шуме, као и мозаично распоређене планинске ливаде и пашњаци, захваљујући специфичној геолошкој подлози и клими, насељава богат биљни и животињски свет. У подручју је присутно 700 врста биљака, од којих су многе ендемичног или реликтног карактера. У фауни Мокре Горе посебно је вредна орнитофауна.

Прочитајте још: Дневни стајлинг ЏЕНИФЕР АНИСТОН: Глумица понела неколико једноставних комада који заједно изгледају сјајно (ФОТО)

Од 60 регистрованих врста, 29 су природне реткости. Овде се могу срести велики тетреб, орао змијар, планинска сеница, а од сисара вук, мркви медвед, видра, дивља мачка.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas