· · Коментари: 1
ГАСТРОНОМИЈА

Последња престоница српских деспота, а о храни која се тамо служила данас се снимају емисије (Фото)

У последњој српској престоници змајева и лавова јеле су се разне ђаконије од којих и данас цури вода на уста

Пилетина у пиву, сом са преливом од шумског воћа или деверика на врелом камену? Тешко ће бити одлучити се у менију који би ове године требало да се понуди туристи у Купинову.

Прочитајте још: У њима живе духови, а колају легенде: Ово је 5 најлепших двораца Европе, а један се налази у СРБИЈИ

Змајевити замак
Купиник је 1402. године после битке код Ангоре поклоњен деспоту Стефану, припаднику витешком реду змајева.
Прича се да је Ђурађ умро у Купинику, од последица рана задобијених у борби са  породицом Хуњади.

Са снимања емисије "Средњевековна гозба" Фото: Кичен ТВ

Средњевековна тврђава Купиник налази се на малом острву у мртваји Саве на ободу Специјалног резервата природе Обедска бара. То је само 200 метара од етно-куће и ресторана "Шанац" који би у мени ускоро могао да дода јела са деспотове трпезе.

Обод Обедске баре
Фото: Приватна архива

Купиник се први пут спомиње крајем 14. века у повељама краља Жигмунда Луксембуршког, а постао је српски када га је добио Стефан Лазаревић 1402. године, после битке код Ангоре. Наследио га је Ђурађ Бранковић 1427. године. Вук Гргуревић га је добио 1464. године лично од угарског краља Матије Корвина.

Наредни власник је био Ђурађ Бранковић, па његов брат Јован и, на крају, његова удовица Јелена. Султан Сулејман је 1521. године разорио Купиник. Падом Купиника пала је и последња српска средњовековна држава.

Деспотов воћни слаткиш
Фото: Кичен ТВ
Близу Купиника је црква Светог Луке коју је подигао Ђурађ Бранковић.

Ко год био власник тврђаве добро се зна да се у њему добро јело. Свакодневно је на менију био фазан,  гуска, али и дивља свиња, срна и остала дивљач. У време поста јела се риба попут сома, деверике, шарана...

Пошто је Срем надалеко чувен по гастрономији за "Кичен ТВ" је осмишљена емисија "Средњевековна гозба" у којој је учествовала Љубица Бошковић, директор Туристичке организације општине Пећинци. Већина ових рецепата које је спремала са "Белим орловима" ускоро би могла да буде понуђена и туристима који пожеле да сврате у овај крај надомак Београда.

Зелени змај код цркве
Фото: Приватна архива

Пећинци су, до сада, имали гастрономску туру "Свињски Срем" током које су туристи уживали у храни коју су им спремали у свињарској колеби.

Прочитајте још: Петком у Сремској Митровици сви једу РИМСКИ ХЛЕБ, шта мислите зашто? (ФОТО)

До Купиника се лаким ходом може стићи пешице, уколико није висок водостај. Далеко је занимљивије отићи зеленим, еколошким аутобусом Туристичке организације Пећинци који се назива "зелени змај" и паркиран је код цркве Светог Луке.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.