Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КУДА ЗА ВИКЕНД

Ретки призори на само САТ ВРЕМЕНА од Београда: СТОЛЕТНЕ ШУМЕ, локвањи и прелепе птице! (ФОТО/ВИДЕО)!

Бара можда не звучи као место на којем бисте провели викенд, али у овом случају, остаћете затечени природним лепотама специјалног резервата природе.

1621601168_Untitled.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ Еко баланс
Oglas

Обедска бара налази се у југоисточном Срему између насеља Купиново, Обреж, Грабовци и реке Саве, свега 40km западно од Београда. Уже подручје Обедске баре чини корито такозвана „Потковица“ и виши део терена купинске греде такозвано „Копито“. 

Прочитајте још: На само 40 километара од Београда налази се место које ће вас ОЧАРАТИ! (ФОТО/ВИДЕО)

Пре 6000 година овде је протицала претеча реке Саве, а пре 4500 година њен споредни ток, да би се пре 2000 година формирала мртваја, од које је настала мочвара какву познајемо.

Обедска бара нуди бројне пешачке туре по шумама, излет чамцем и тура на којој можете посматрати ретке птице. На вама је само да изаберете!

Највећу вредност подручја чини аутентичан сплет мртваја, бара, окана, мочварне вегетације, влажних ливада и шума са изузетно богатим диверзитетом екосистема и врста, посебно оних угрожених.

Флора: Ово подручје обилује ретким врстама биља попут  тестерице, белог локвања, жутог локвања, барске папрати, мочварне орхидеје, иђирота, дугорогог орашка, барске коприве и других. Као природни споменик заштићено је једно стабло црне тополе, али је овај крај познат по столетним шумама храста лужњака, што је посебан доживљај.

Фауна: Цело подручје има огроман орнитолошки значај, јер природне одлике терена погодују многим врстама птица. Постоје бројне туре и обиласци "острва птица", где посетициоци могу уживати у погледу на невероватан број и разноврсност птица. Обедска бара је дом чапља кашикара, мале беле чапље, црне роде, беле роде, патке црнке, орла кликтавца, орла белорепана, црне луње, сокола ластавичара, беловрате мухарице, црвенрепке и црногрле стрнадице.

Прочитајте још: Најбогатији европски деспот био је СРБИН! (ФОТО)

Од културно-историјски споменика, ту су: Тврђава ”Купиник”, Црква Мајке Ангелине, Црква светог Луке и манастир Каона.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas