· · Komentari: 1
GASTRONOMIJA

Poslednja prestonica srpskih despota, a o hrani koja se tamo služila danas se snimaju emisije (Foto)

U poslednjoj srpskoj prestonici zmajeva i lavova jele su se razne đakonije od kojih i danas curi voda na usta

Piletina u pivu, som sa prelivom od šumskog voća ili deverika na vrelom kamenu? Teško će biti odlučiti se u meniju koji bi ove godine trebalo da se ponudi turisti u Kupinovu.

Pročitajte još: U njima žive duhovi, a kolaju legende: Ovo je 5 najlepših dvoraca Evrope, a jedan se nalazi u SRBIJI

Zmajeviti zamak
Kupinik je 1402. godine posle bitke kod Angore poklonjen despotu Stefanu, pripadniku viteškom redu zmajeva.
Priča se da je Đurađ umro u Kupiniku, od posledica rana zadobijenih u borbi sa  porodicom Hunjadi.

Sa snimanja emisije "Srednjevekovna gozba" Foto: Kičen TV

Srednjevekovna tvrđava Kupinik nalazi se na malom ostrvu u mrtvaji Save na obodu Specijalnog rezervata prirode Obedska bara. To je samo 200 metara od etno-kuće i restorana "Šanac" koji bi u meni uskoro mogao da doda jela sa despotove trpeze.

Obod Obedske bare
Foto: Privatna arhiva

Kupinik se prvi put spominje krajem 14. veka u poveljama kralja Žigmunda Luksemburškog, a postao je srpski kada ga je dobio Stefan Lazarević 1402. godine, posle bitke kod Angore. Nasledio ga je Đurađ Branković 1427. godine. Vuk Grgurević ga je dobio 1464. godine lično od ugarskog kralja Matije Korvina.

Naredni vlasnik je bio Đurađ Branković, pa njegov brat Jovan i, na kraju, njegova udovica Jelena. Sultan Sulejman je 1521. godine razorio Kupinik. Padom Kupinika pala je i poslednja srpska srednjovekovna država.

Despotov voćni slatkiš
Foto: Kičen TV
Blizu Kupinika je crkva Svetog Luke koju je podigao Đurađ Branković.

Ko god bio vlasnik tvrđave dobro se zna da se u njemu dobro jelo. Svakodnevno je na meniju bio fazan,  guska, ali i divlja svinja, srna i ostala divljač. U vreme posta jela se riba poput soma, deverike, šarana...

Pošto je Srem nadaleko čuven po gastronomiji za "Kičen TV" je osmišljena emisija "Srednjevekovna gozba" u kojoj je učestvovala LJubica Bošković, direktor Turističke organizacije opštine Pećinci. Većina ovih recepata koje je spremala sa "Belim orlovima" uskoro bi mogla da bude ponuđena i turistima koji požele da svrate u ovaj kraj nadomak Beograda.

Zeleni zmaj kod crkve
Foto: Privatna arhiva

Pećinci su, do sada, imali gastronomsku turu "Svinjski Srem" tokom koje su turisti uživali u hrani koju su im spremali u svinjarskoj kolebi.

Pročitajte još: Petkom u Sremskoj Mitrovici svi jedu RIMSKI HLEB, šta mislite zašto? (FOTO)

Do Kupinika se lakim hodom može stići pešice, ukoliko nije visok vodostaj. Daleko je zanimljivije otići zelenim, ekološkim autobusom Turističke organizacije Pećinci koji se naziva "zeleni zmaj" i parkiran je kod crkve Svetog Luke.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.