Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ШОПИНГ

Затворен драгуљ Москве: Директор је стрељан, радња је преживела Стаљина и глад, али не и корону

Музеј продавница преживела је три епохе: царску, социјалистичку и нову Русију, али не и корону.

1618398085_Yeliseev.PNG
Фото: Instagram/ screenshot keridiana
Oglas

Када отпутујете у Москву нећете моћи да посетите најслуксузнију радњу на свету која је 120 година продавала најлепше и најукусније ђаконије на свету. Корона је затворила ову радњу.

Прочитајте још: Ако имате бркове пријавите се за ТАКМИЧЕЊЕ и победите Вука Караџића! Ово су УСЛОВИ

"Јелисејева империја" - тако су Руси звали ову царску радњу у којој су се продавале најлепше чоколаде, најукуснији слаткиши, најбољи чај, незамисливо скуп кавијар и шампањац, најбоље месо и егзотична риба. И не само то, овде је могло да се купи од "птице млеко".

Јелисејев је почео као трговац егзотичног воћа, а две деценије касније је продавао од птице млеко!
Најбоља локација
У Санкт Петербургу се радња налази на Невском проспекту, а у Москви у Тверској улици број 14.

Наследник империје је Григорије Јелисејев, чији је деда Петар покренуо ово трговачко царство 1813. године у Москви. Петар је увозио егзотично воће попут ананаса и мандарина, а две деценије касније је имао трговачки ланац са луксузном робом.

Прочитајте још: Донета одлука: Грчка прихвата СВЕ ВАКЦИНЕ и отвара се средином априла за вакцинисане Србе! (ВИДЕО)

Радња је била популарна међу аристократијом и припадницима царске породице, али су је обожавали и обични људи који су вечито маглили стакло, пошто је излог увек био беспрекорно уређен као призор из маште.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Keri Diana (@keridiana)

Радња, која је отворена 5. фебруара 1901. године, постојала је и у време СССР, а тада је променила назив у "Гастроном број 1". Продавачице у овој радњи су морале да знају све светске језике.

Прочитајте још: Јулија Горјачева зна где је Титов ТАЈНИ ресторан у Москви и шта српски туристи морају да виде

Кнегиња и Пушкин
Зграду је пројектовао Козаков у 18. веку, а власница кнегиња Зинаида Волконска је ту приређивала литерарно музичке вечери са Пушкином, Тургењевим, Давлотовим, а одна је продала трговцу Григорију Јелисејеву.

Јелисејев је после Револуције емигрирао у Француску. Једна од највећих афера социјалистичке епохе догодила се управо у овој радњи. Ту се и у време СССР продавала дефицитарна роба.

Јелисејев емигрирао у Француску, а директор ухапшен па стрељан!

Директор продавнице Јуриј Соколов је убрзо ухапшен, јер је у његовој дачи пронађено 50.000 рубаља које је зарадио препродајући робу. Он је стрељан 1983. године иако је био учесник Отаџбинског рата, а имовина му је конфискована. О случају је снимљена и серија.

Када је радња 1991. године обележила 90 година постојања сталаже су биле празне, а у витрини су биле рибље конзерве.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eleni Dedousi (@ededousi)

Продавници је у новој Русији враћено старо име и постала је акционарско друштво. Стари сјај је враћен. Године 2004. је комплетно рекоструисана и сада изгледа исто као у време Григорија Јелисејева.

Прочитајте још: Лалољупци су највећи путници, а објашњење је једноставно

Глеб Простаков, портпарол ланца супермаркета "Црвена једра", који су власници радње, изјавио је да се чувени Јелисејев затвара из правних разлога. Међутим, сви су уверени да је проблем у туризму који је највише погодила корона, па у Москви више нема страних туриста.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas