Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОБЛЕМ

САЗНАЈЕМО! Наредна недеља ПРЕСУДНА: Осигуравачи ОДБИЛИ да од 1. октобра АГЕНЦИЈАМА продају ОСИГУРАЊЕ

Неке туристичке агенције у Србији ускоро ће се наћи у великом проблему, јер ни једна осигуравајућа кућа неће да им прода полису.

1600447749_Depositphotos_315889620_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Наредна недеља биће пресудна за будућност многих српских туристичких агенција, јер оне које не успеју да набаве полису инсолвентности - неће више моћи да раде.

Осигуравачи су прошле недеље обавестили ЈУТУ Националну асоцијацију туристичких агенција да од 1. октобра више немају намеру да туристичким агенцијама продају полисе о инсолвентности. Они су, наводно, љути што многе агенције дугују осигуравајућим кућама.

Прочитајте још: Путовања у којима РИЗИКУЈУ ЖИВОТ: СЛИКА на литици или што ОПАСНИЈЕ то боље

- Тачно је да полисе истичу 1. октобра и осигуравачи ће наредне недеље имати састанак са представницима агенција и пробаћемо да решимо проблем - каже Александар Сеничић, директор ЈУТА.

Постоји око 400 агенција
Некада је у Србији радило 900 агенција, али је са полисама број пао на 700. Временом су многе постале субагенти и продају туђе аранжмане, па не ради више од 400 агенција.
Агенције су дужне осигуравачима 50 милиона!

Како незванично сазнајемо, туристичке агенције су осигуравачима дужне око 50 милиона динара, а "извлачиле" су се и касниле са плаћањем због ситуације са короном. Дакле, уколико поједине агенције не сакупе новац да плате дуг и нове полисе неће више моћи да раде, без обзира што им полисе нису истекле.

Тешко да ће им и банке дати гаранцију...

Друга могућност за туристичке агенције које немају полису о инсолвентности је да набаве банкарску гаранцију којом гарантују имовином. Међутим, у овим условима пословања и стања у туризму тешко да ће им нека банка одобрити гаранцију.

Свесно у банкрот
Осигуравајуће куће се плаше да су многе газде агенција спремне да свесно оду у банкрот и тиме дугове пребаце на полисе. Већ се дешавало да агенција у проблему банкротира и газда поново, без дугова, отвори нову агенцију.

Агенције су од државе тражиле да запосленима покрије плате до фебруара, али без прилива новца многи не би могли да издрже до наредне сезоне.

Шта ће бити са ваучерима које су делили туристима за неостварена путовања?

Највећи проблем су ваучери које су туристи добили за путовања која су платили, а на која ове године нису отишли. Власници агенција тврде да ће држава гарантовати за те ваучере.

Прочитајте још: Да ли је ОВО највећа ПРЕВАРА свих времена или ОДЛИЧНА ИДЕЈА? Свакако се "згрће" велики новац (ФОТО)

Полиса о инсолвентности је изузетно важна за туристе, јер покрива штету коју могу да претрпе у случају да агенција банкротира. Нажалост, уколико нека агенција банкротира и нема полису - туристи ће моћи да се наплате само од имовине агенције.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas