· · Komentari: 0
PROBLEM

SAZNAJEMO! Naredna nedelja PRESUDNA: Osiguravači ODBILI da od 1. oktobra AGENCIJAMA prodaju OSIGURANJE

Neke turističke agencije u Srbiji uskoro će se naći u velikom problemu, jer ni jedna osiguravajuća kuća neće da im proda polisu.

1600447749_Depositphotos_315889620_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Naredna nedelja biće presudna za budućnost mnogih srpskih turističkih agencija, jer one koje ne uspeju da nabave polisu insolventnosti - neće više moći da rade.

Osiguravači su prošle nedelje obavestili JUTU Nacionalnu asocijaciju turističkih agencija da od 1. oktobra više nemaju nameru da turističkim agencijama prodaju polise o insolventnosti. Oni su, navodno, ljuti što mnoge agencije duguju osiguravajućim kućama.

Pročitajte još: Putovanja u kojima RIZIKUJU ŽIVOT: SLIKA na litici ili što OPASNIJE to bolje

- Tačno je da polise ističu 1. oktobra i osiguravači će naredne nedelje imati sastanak sa predstavnicima agencija i probaćemo da rešimo problem - kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

Postoji oko 400 agencija
Nekada je u Srbiji radilo 900 agencija, ali je sa polisama broj pao na 700. Vremenom su mnoge postale subagenti i prodaju tuđe aranžmane, pa ne radi više od 400 agencija.
Agencije su dužne osiguravačima 50 miliona!

Kako nezvanično saznajemo, turističke agencije su osiguravačima dužne oko 50 miliona dinara, a "izvlačile" su se i kasnile sa plaćanjem zbog situacije sa koronom. Dakle, ukoliko pojedine agencije ne sakupe novac da plate dug i nove polise neće više moći da rade, bez obzira što im polise nisu istekle.

Teško da će im i banke dati garanciju...

Druga mogućnost za turističke agencije koje nemaju polisu o insolventnosti je da nabave bankarsku garanciju kojom garantuju imovinom. Međutim, u ovim uslovima poslovanja i stanja u turizmu teško da će im neka banka odobriti garanciju.

Svesno u bankrot
Osiguravajuće kuće se plaše da su mnoge gazde agencija spremne da svesno odu u bankrot i time dugove prebace na polise. Već se dešavalo da agencija u problemu bankrotira i gazda ponovo, bez dugova, otvori novu agenciju.

Agencije su od države tražile da zaposlenima pokrije plate do februara, ali bez priliva novca mnogi ne bi mogli da izdrže do naredne sezone.

Šta će biti sa vaučerima koje su delili turistima za neostvarena putovanja?

Najveći problem su vaučeri koje su turisti dobili za putovanja koja su platili, a na koja ove godine nisu otišli. Vlasnici agencija tvrde da će država garantovati za te vaučere.

Pročitajte još: Da li je OVO najveća PREVARA svih vremena ili ODLIČNA IDEJA? Svakako se "zgrće" veliki novac (FOTO)

Polisa o insolventnosti je izuzetno važna za turiste, jer pokriva štetu koju mogu da pretrpe u slučaju da agencija bankrotira. Nažalost, ukoliko neka agencija bankrotira i nema polisu - turisti će moći da se naplate samo od imovine agencije.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.