Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОТВРДА

Путовања само уз ДИГИТАЛНУ ПОТВРДУ О ВАКЦИНИ: Ево шта то значи за српске путнике и који је главни проблем

Европска унија донела је одлуку о изради дигиталних сертификата о вакцинацији, који ће бити неопходни за путовања. Ево шта то значи за све нас!

1614513547_Depositphotos_166119116_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Ко хоће без већих ограничења да путује у Грчку на море или уопште у ЕУ, требало би да се вакцинише. Јасно је то сада пошто је ЕУ донела одлука да у року од три месеца изради дигиталне сертификате о вакцинацији који ће омогоћити људима да путују упркос пандемији ковида 19. Како ће ова одлука утицати на нас?

Сертификати о вакцинацији
Добра вест је да вакцинисани у Србији већ имају сертификате о вакцинацији са QР кодом што значи да тај документ може уз одређене измене да буде дигитални и очитан на свакој граници, тврди Александар Сеничић, председник Националне асоцијације туристичких агенција (YУТА).

Како ћемо путовати у доба пандемије – питање је које већ годину дана мори највећи број туриста у Србији. Одговор је чини се никад ближи након јучерашње видео конфенренције лидера ЕУ посвећене борби против короне.

Прочитајте још: Досадила вам је градска врева? Ово место нуди куће за само 1 ЕВРО!

Наиме, на тој седници ЕУ се сагласила да постоји све већа подршка дигиталним сертификатима о вакцинацији који би се заснивалии на заједничким европским критеријумима за улазак у земље чланице и отварање друштва након пандемије.

ЕУ: Дигитални сертификати пре свега због јединственог тржишта

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен нагласила је да ће на земљама чланицама бити да донесу одлуке о томе шта ће моћи да се ради са сертификатима, а да ће се на нивоу ЕУ они користити за функционисање јединственог тржишта.

Фон дер Лајен је навела да ће за успостављање интереоперабилног система сертификата о вакцинацији у ЕУ бити потребно најмање три месеца.

Прочитајте још: Шеф Марко је хранио Дачића, Вучића и Шојгуа, а тајкунима на јахти је послужио нешто НЕВЕРОВАТНО

- Систем ће подржавати информације о вакцинацији, негативном ПЦР тесту или имунитету особе. Потребна нам је брза имплементација ако желимо да ови сертификати буду функционални пре лета - закључила је Фон дер Лајен.

Матић: Србија испуњава техничке предуслове за дигиталне сертификате
Покренут процес израде дигиталних сертификата
Матић је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација још пре месец и по дана покренуло процес израде дигиталних сертификата, јер је препознало неопходност њиховог увођења.

Охрабрујуће вести имала је и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић која је изјавила да Србија испуњава техничке предуслове за издавање дигиталних сертификата који би омогућили безбедна путовања грађанима који су вакцинисани против коронавируса.

Прочитајте још: САЈАМ ТУРИЗМА се одржава у априлу! Највише излагача биће из ОВЕ земље

- Са Грчком смо већ започели разговоре о могућностима међусобног признања дигиталних сертификата у оквиру Меморандума о разумевању у области туризма и верујемо да ћемо остварити споразум на обострану корист - рекла је Матић.

Министарка је нагласила да се ради на постизању таквих билатералних споразума и са другим земљама, при чему су у току преговори са Израелом.

Сеничић: Србија лако може да усклади своје сертификате са ЕУ

И Председник YУТА Александар Сеничић верује да Србија лако може своје сертификате о вакцинацији да усклади са Европском унијом.

Фото: Депозит

- Видим да су се земље ЕУ које су нама туристички најатрактивније попут држава Западне Европе, Грчке па и Турске позитивно одредиле према дигиталним сертификатима о вакцинацији. То би, по свему судећи, требало да значи да ће свако ко има сертификат о вакцинацији моћи да уђе у те земље. А ми већ имамо сертификате о вакциниацији са QР кодом који је двојезични и где поред имена и презимена оног који се вакцинисао стоји датум, место вакцинације и врста вакцине. Дакле, тај документ може да буде дигиталан пошто има QР код који треба само да се очита - наглашава Сеничић.

Прочитајте још: Директор хотелијера ГЕНОВ: Страни туристи ће плаћати ПЦР тест 9.000 динара ако испуне ОВАЈ услов

Једина мана - ћирилична имена и презимена

Како каже, биће можда потребно само мало прилагођавање нашег сертификата о вакцинацији са захтевима ЕУ.

- Једина мана на том нашем сертификату је и када се очита QР код име и презиме вакцинисаног је на ћирилици. Сви други подаци су двојезични, и на српском и на енглеском. То верујем да би могло врло лако и брзо да се промени и технички прилагоди. Дакле, велика већина нашег документа већ задовољава критеријуме ЕУ - сматра Сеничић.

Председника YУТА-е чуди зашто је Европској унији потребно три месеца да направи дигиталне сертификате о вакцинацији.

- Због чега је тај рок толико дуг ако се има у виду да већ у мају почиње туристичка сезона. Претпоставља се да ЕУ брине о заштити података о личности како се подаци о вакцинацији не би злоупотребили за неке друге податке о личности - подвлачи директор он, додајући да ће у наредних месец и по дана ситуација бити много јаснија када је реч у условима путовања наших држављана на море.

И са кинеском и са руском вакцином ће моћи да се путује
Директор YУТА уверен је да ће српски држављани који су вакцинисани било којом, па и кинеском или руском вакцином без проблема путовати у земље ЕУ иако та цепива регулаторно тело ЕУ још није одобрило.

Невакцинисани ће путовати као прошле године

С друге стране, велико је питање да ли ће и под којим условима моћи да путују они који нису вакцинисани.

Прочитајте још: Народне НОШЊЕ вредне милион динара промовисаће Јадар: ДВЕ године су их шиле четири везиље!

- Они који немају сертификат о вакцинацији вероватно ће као и прошле године бити принуђени на велики број ПЦР тестова или евентуално карантин да би отпутовали у другу земљу. Сигурно ће се опет свака земља за себе одређивати према томе и можда затварати границе за невакцинисане. Зато је препорука за све наше туристе да се вакцинишу између осталог и ако не желе да имају ограничења приликом путовања - наглашава директор YУТА.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas