· · Komentari: 0
POTVRDA

Putovanja samo uz DIGITALNU POTVRDU O VAKCINI: Evo šta to znači za srpske putnike i koji je glavni problem

Evropska unija donela je odluku o izradi digitalnih sertifikata o vakcinaciji, koji će biti neophodni za putovanja. Evo šta to znači za sve nas!

1614513547_Depositphotos_166119116_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ko hoće bez većih ograničenja da putuje u Grčku na more ili uopšte u EU, trebalo bi da se vakciniše. Jasno je to sada pošto je EU donela odluka da u roku od tri meseca izradi digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogoćiti ljudima da putuju uprkos pandemiji kovida 19. Kako će ova odluka uticati na nas?

Sertifikati o vakcinaciji
Dobra vest je da vakcinisani u Srbiji već imaju sertifikate o vakcinaciji sa QR kodom što znači da taj dokument može uz određene izmene da bude digitalni i očitan na svakoj granici, tvrdi Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

Kako ćemo putovati u doba pandemije – pitanje je koje već godinu dana mori najveći broj turista u Srbiji. Odgovor je čini se nikad bliži nakon jučerašnje video konfenrencije lidera EU posvećene borbi protiv korone.

Pročitajte još: Dosadila vam je gradska vreva? Ovo mesto nudi kuće za samo 1 EVRO!

Naime, na toj sednici EU se saglasila da postoji sve veća podrška digitalnim sertifikatima o vakcinaciji koji bi se zasnivalii na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvaranje društva nakon pandemije.

EU: Digitalni sertifikati pre svega zbog jedinstvenog tržišta

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da će na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome šta će moći da se radi sa sertifikatima, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Fon der Lajen je navela da će za uspostavljanje intereoperabilnog sistema sertifikata o vakcinaciji u EU biti potrebno najmanje tri meseca.

Pročitajte još: Šef Marko je hranio Dačića, Vučića i Šojgua, a tajkunima na jahti je poslužio nešto NEVEROVATNO

- Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta - zaključila je Fon der Lajen.

Matić: Srbija ispunjava tehničke preduslove za digitalne sertifikate
Pokrenut proces izrade digitalnih sertifikata
Matić je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija još pre mesec i po dana pokrenulo proces izrade digitalnih sertifikata, jer je prepoznalo neophodnost njihovog uvođenja.

Ohrabrujuće vesti imala je i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić koja je izjavila da Srbija ispunjava tehničke preduslove za izdavanje digitalnih sertifikata koji bi omogućili bezbedna putovanja građanima koji su vakcinisani protiv koronavirusa.

Pročitajte još: SAJAM TURIZMA se održava u aprilu! Najviše izlagača biće iz OVE zemlje

- Sa Grčkom smo već započeli razgovore o mogućnostima međusobnog priznanja digitalnih sertifikata u okviru Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma i verujemo da ćemo ostvariti sporazum na obostranu korist - rekla je Matić.

Ministarka je naglasila da se radi na postizanju takvih bilateralnih sporazuma i sa drugim zemljama, pri čemu su u toku pregovori sa Izraelom.

Seničić: Srbija lako može da uskladi svoje sertifikate sa EU

I Predsednik YUTA Aleksandar Seničić veruje da Srbija lako može svoje sertifikate o vakcinaciji da uskladi sa Evropskom unijom.

Foto: Depozit

- Vidim da su se zemlje EU koje su nama turistički najatraktivnije poput država Zapadne Evrope, Grčke pa i Turske pozitivno odredile prema digitalnim sertifikatima o vakcinaciji. To bi, po svemu sudeći, trebalo da znači da će svako ko ima sertifikat o vakcinaciji moći da uđe u te zemlje. A mi već imamo sertifikate o vakciniaciji sa QR kodom koji je dvojezični i gde pored imena i prezimena onog koji se vakcinisao stoji datum, mesto vakcinacije i vrsta vakcine. Dakle, taj dokument može da bude digitalan pošto ima QR kod koji treba samo da se očita - naglašava Seničić.

Pročitajte još: Direktor hotelijera GENOV: Strani turisti će plaćati PCR test 9.000 dinara ako ispune OVAJ uslov

Jedina mana - ćirilična imena i prezimena

Kako kaže, biće možda potrebno samo malo prilagođavanje našeg sertifikata o vakcinaciji sa zahtevima EU.

- Jedina mana na tom našem sertifikatu je i kada se očita QR kod ime i prezime vakcinisanog je na ćirilici. Svi drugi podaci su dvojezični, i na srpskom i na engleskom. To verujem da bi moglo vrlo lako i brzo da se promeni i tehnički prilagodi. Dakle, velika većina našeg dokumenta već zadovoljava kriterijume EU - smatra Seničić.

Predsednika YUTA-e čudi zašto je Evropskoj uniji potrebno tri meseca da napravi digitalne sertifikate o vakcinaciji.

- Zbog čega je taj rok toliko dug ako se ima u vidu da već u maju počinje turistička sezona. Pretpostavlja se da EU brine o zaštiti podataka o ličnosti kako se podaci o vakcinaciji ne bi zloupotrebili za neke druge podatke o ličnosti - podvlači direktor on, dodajući da će u narednih mesec i po dana situacija biti mnogo jasnija kada je reč u uslovima putovanja naših državljana na more.

I sa kineskom i sa ruskom vakcinom će moći da se putuje
Direktor YUTA uveren je da će srpski državljani koji su vakcinisani bilo kojom, pa i kineskom ili ruskom vakcinom bez problema putovati u zemlje EU iako ta cepiva regulatorno telo EU još nije odobrilo.

Nevakcinisani će putovati kao prošle godine

S druge strane, veliko je pitanje da li će i pod kojim uslovima moći da putuju oni koji nisu vakcinisani.

Pročitajte još: Narodne NOŠNJE vredne milion dinara promovisaće Jadar: DVE godine su ih šile četiri vezilje!

- Oni koji nemaju sertifikat o vakcinaciji verovatno će kao i prošle godine biti prinuđeni na veliki broj PCR testova ili eventualno karantin da bi otputovali u drugu zemlju. Sigurno će se opet svaka zemlja za sebe određivati prema tome i možda zatvarati granice za nevakcinisane. Zato je preporuka za sve naše turiste da se vakcinišu između ostalog i ako ne žele da imaju ograničenja prilikom putovanja - naglašava direktor YUTA.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.