Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИЦИ

Размишљате о божићном вашару у Будимпешти? Упутство из прве руке: Где траже пропуснице, како раде кафићи

Једини божићни вашар у Европи одржава се у Будимпешти, али добро размислите да ли желите да тамо одете. Наиме, поред пропустица које су неопходне за улазак на вашар, цене су папрене као мађарска љута паприка!

1638963210__pasos.jpg
Фото: А.М.
Oglas

Мађарска је једина земља која на граничном прелазу не тражи доказ о вакцинацији или прележаном ковиду. Отворена граница, чињеница да "ковид сертификат" траже на мало места и то што се једини божићни вашар у Европи одржава у Мађарској престоници -  довољни су разлози да се крене у Будимпешту.

Правац вашар!

За један евро добија се 330 форинти иако званично износи 360 форинти. Уколико идете колима, пре поласка на пут купите вињету, а то можете да урадите онлајн или на "Мол" пумпама. Најкраћа вињета је за 10 дана и кошта 13,5 евра.

Прочитајте још: ПАО ПРВИ СНЕГ: Топ 5 зимских дестинација у Србији за викенд одмор (ФОТО)

Од Београда до Будимпеште је читавим путем аутопут, па осим традиционално дугог задржавања на граничном прелазу, у Будимпешту можете да стигнете за око четири часа.

Прочитајте још: 

Паркинг је озбиљан проблем у Будимпешти, али места има довољно. Паркинг се плаћа картицом или форинтама. Најјефтинији је 400 форинти на сат (код Централне затворене пијаце) и то је око 1,2 евра. Најскупљи је у Буди код тврђаве где сат времена кошта око 3 евра.  антрфиле

Цене - права ситница

Храна и пиће на божићним вашарима је прескупа. Рецимо, две кобасице и шака печених помфрита коштају скоро 25 евра! Картонска чаша куваног вина је од 990 до 1.500 форинти, што је од 3 до 5 евра.

Фото: А. М.

Ковид пропуснице

На веома мало места траже "зелени сертификат", али за божићне вашаре је неопходан.

Маске 
Маске се носе свуда, па и када на уличном шалтеру мењате евре у форинте! 

Испред катедрале Светог Стефана (Иштвана) одржава се најлепши божићни вашар. Међутим, да би ушли потребне су пропуснице и пасош. Редарима је важно да се исто име налази у пасошу и на пропусници.

Међутим, у споредним улицама се, такође, налазе тезгде са храном и пићем. Најпознатији вашар је на почетку Улице Ваци и ту апсолутно траже пропуснице, а улази се кроз специјална врата.

Фото: А. М.

Трећи вашар је код панорамског точка и ту нико не тражи пропуснице.

Кафићи, ресторани, продавнице

У већини кафића нико не тражи ковид пропуснице, али то вам ништа неће значити јер готово сви форсирају самопослуживање и пиће за узети. Неки су, чак, закључали тоалете, па када дочекате ред за пиће поново треба да изађете напоље.

Наиме, већина кафића је уклонила столице, а попијено пиће са столова очекују да склоне сами гости. Јавни тоалети раде и коштају од 100 до 300 форинти (1-3 евра).

Неки ресторани траже "ковид пропуснице", али раде од четвртка до недеље. Цене су прилично "јаке", иако се више исплати јести у ресторану него на божићном вашару.

На уласку у продавнице не траже "ковид пропуснице", осим на улазу у тржне центре. Ипак, најлепши тренутак наступа када падне мрак, јер су трамваји који саобраћају Дунавском улицом и центром украшени лампицама!

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas