Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
УЖИВАЊЕ

ПАО ПРВИ СНЕГ: Топ 5 зимских дестинација у Србији за викенд одмор (ФОТО)

Природне лепоте Србије су на сваком кораку, а чист планински ваздух свима би добродошао у децембру.

1638355630_shutterstock_760738552.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Уколико је време да напуните батерије викенд путовањем, а не знате куда бисте се запутили, ма вам дајемо 5 фантастичних предлога за истраживање.

1. Тара

Најлепше место у западном делу Србије. Умерена надморска висина, између 800 и 1500 метара идеална је за популарне зимске спортове. Вештачка језера реке Дрине, Заовине и Перућац, употпуњују богаство пејзажа и дају предност Тари у односу на друге планинске дестинације у Србији.

Прочитајте још: Језеро на 80 км од Београда које збуњује својом лепотом: Бићете сигурни да сте стигли на море! (ФОТО/ВИДЕО)

У непосредној близини Таре су градови попут Ужица и Вишеграда, као и Мокра Гора. Национални парк Тара установљен је 1981. године и у великом проценту од 80% представља подручје шумских екосистема. 

До најпопуларнијег видиковца на Тари Бањска стена стиже се лако и у зимским условима, а одатле се пружа невероватан поглед који дословце одузима дах. Када се све забели - призор је још импозантнији. Још један видиковац до ког се долази директно аутомобилом јесте и онај са ког се у пуном сјају види мало језеро Спајићи.

2. Ртањ

Перфектна дестинација за посету у сваком периоду године. Ртањ није планина за љубитеље адреналинских зимских спортова, али је као створена за све којима је зима асоцијација на мир, релаксацију и уживање у непосредном контакту са природом.

Познат је и као “мистична планина” како због свог особеног облика и положаја тако и због научно доказане чињенице да је реч о енергетски изузетно моћном месту. Због тога Ртањ посећују истраживачи, авантуристи и планинари. Пењање се одвија током сва четири годишња доба.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @savic986

У подножју планине Ртањ је и прелепо, древно села Врмџа, те овално Врмџанско језеро, крашког порекла и богато рибом, у које се слива вода са околних брда. Такође, на само 20-ак километара је и Соко Бања где можете уживати у неком од спа центара.

3. Стара планина

Позната је још из Римског периода, а за њу се везује и персијски назив “Балкан” што значи брдовито подручје. Стара планина је један од најпосећенијих локалитета у Источној Србији. Иако је Миџор њен највећи врх, најпознатија је по масиву Бабин зуб који сеже до 1758 метара.

Будући да је пет месеци годишње под снегом, Стара планина је врло посећена зимска туристичка дестинација. Врх Бабин зуб је омиљено место пасионираних скијаша управо због изузетних могућности за овај спорт. Клисуре у долинама дају на атрактивности самом локалитету док врх Бабин зуб ужива статус природног резервата.

4. Дивчибаре

У централном делу Маљена, југоисточно од Ваљева, на удаљености од 38 километара, налазе се Дивчибаре, познато планинско туристичко место и ваздушна бања. 

Дивчибаре пресеца речица Црна Каменица. За ову речицу везан је и настанак имена Дивчибара. По народном предању, у давна времена, када је због летње провале облака Црна Каменица одједном набујала, у њеним водама је нашла смрт млада чобаница. Да би се сачувао спомен на њен прерано угашен живот, планинском пољу је дат стари словенски назив Дивчибаре, што уствари значи „девојачке баре“.

Масив Маљена нарочито карактеришу добрим делом очуване шумске састојине, међу којима су четинарске шуме једина природна шума ове врсте у северној Србији. Дивчибаре представља комбинацију чистог, планинског ваздуха и лековитих бањских својстава, место за зимске спортове и летња уживања.

5. Повлен 

Планина Повлен се налази у западној Србији, на око тридесетак километара југозападно од Ваљева.
Планину Повлен одликују густе шуме и дубоки речни кањони. Планина обилује стазицама за шетњу, од којих свака прича причу за себе. До највиших тачака је тешко доћи, јер је планина тешко проходна. Сваки почетак похода не би било лоше започети од планинарског дома који се налази на планини.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filip Lalic (@lalicfica)

У подножју Повлена се налазе Таорска врела, споменик природе и један од најлепших извора у Србији. Ово ремек дело представља право богатство Ваљевског краја.

Код кањона Трешњице, под Повленом, настанио се белоглави суп. Овој реткој и угроженој врсти је ово једино сигрно станиште, поред кањона реке Увац.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas