Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
MICROSOFT

Заустављена највећа светска "zombi" bot мрежа која је крала личне податке корисника

Nescurs бот мрежа заразила је више од 9 милиона перосналних рачунара који су користили Windows оперативне системе

microsoft-4417277_960_720.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Компанија Microsoft недавно је објавила да је успешно завршила рат против једне од највећих светских бот мрежа. "Zombi" bot мрежа под називом Necurs обухватила је више од 9 милиона кросника персоналних рачунара са инсталираним Wиндоwс оперативним системом.

Прочитајте још: Сваки други телефон са 5Г мрежом је - Самсунг

Коринсници рачунара нису ни били свесни да су постали "зомби" односно да су постали део глобалног умреженог система који се користио за инсталирање малициозног сервера. Овај сервер користио се за крађу личних података и слање лажних e-mail порука.


Фото: Pixabay

Како да знате да ли вам је компјутер заражен
ИАКО делује као да нисте део глогалне бот мреже, доносимо вам неколико ккључних симптома који могу указати да ли је и ваш рачунар нападнут.1. Програми спорије раде или се дуже учитавају2. Рачунар се често руши и потребно га је рестартовати3. Слободни простор на диску се попуњава без упозорења4. Спам емаил-ови се шаљу контактима преко вашег рачуна

Прочитајте још: Европол објавио 11 начина: Ево како да безбедно и сигурно купујете из фотеље

- Наше акције осигураће да криминалци који стоје иза ове мреже више неће моћи да користе своје инфраструктуре за извршавање сајбер напада - објавио је  на свом блогуТом Бурт, потпредседник компаније Microsoft. 

Бурт је додао и да је ботнет мрежа успешно угашена, што је резултат 8 година планирања и координације са партнерима из 35 држава широм света.

Прочитајте још: ОПРЕЗ! Можда сте жртва "БЕНЧИНГА" или "МОСТИНГА", а да тога нисте ни свесни - ево шта то ЗНАЧИ!

Microsoft и партнери успели су да уђу у алгоритам мреже Necurs, који је био задужен за извођење координисаних напада и више месеци унапред предвиђали која имена домена ће користити како би их блокирали.  

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas