· · Коментари: 0
ИНТЕРНЕТ

Са свима смо умрежени, а увек САМИ. Зашто је све мање ПРИЈАТЕЉА?

Зашто су данас људи окружени људима, а дубоко усамљени?

1626512291_shutterstock_1196187577.jpg
Фото: Шатер

Постоје ли данас пријатељства у која смо спремни да се закунемо или да ставимо "руку у ватру"? Какав однос млади људи имају према пријатељству, у поређењу са ранијим генерацијама?

Прочитајте још: Дигитални БЛИЗАНАЦ предвиђа наше мисли и понашање, како га контролисати?

Одговоре даје Жељка Курјачки Станић, психолог и психотерапеут:

Данашња пријатељства су површна

- У свакој генерацији, и пре 100 година и данас, постоје људи који дубоко поштују пријатељство, који су одани пријатељи и искрено воле, али има и оних којима пријатељи служе више као публика, да себе забаве. Пријатељства ових других су површна, без суштине и због тога лако заменљива - објашњава Курјачки Станић.

Промениле су се вредности па и пријатељства

Данашња пријатељства су се, у односу на генерације од пре тирдесетак година, пронемила јер су се и вредности промениле.

Сада се цени индивидуалност

Жељка Курјачки Станић

- Сада се више цени независност, индивидуалност, самодовољност, па се данашња деца не уче толико разумевању, поштовању, саосећању и праштању. Будући да су то четири камена темељца правог пријатељства, постаје јасно због чега данашња другарства краће трају и мање су битна у нечијем животу - упозорава психолог.

Разумевање, поштовање, праштање и саосећајност су основа пријатељства, а деца се томе више не уче!

На чему су првенствено базирана данашња пријатељства?

- Данас постоји један парадокс. Никада у историји човечанства нисмо имали толико људи око себе, а путева који воде ка њима је безброј. Постоје друштвене мреже које нам дозвољавају да практично дођемо до било кога ко нам се чини интересантним, коме можемо да пошаљемо поруку и иницирамо пријатељство - каже Жељка Курјачки Станић.

Људи свуда око нас, а ми усамљени...

Међутим, упркос добрим путевима и савршеној повезаности људи су све усамљенији. Зашто?

Прочитајте још: Вера (71) никада не иде код доктора и ништа је не боли. Пије само једну ствар

- С друге стране, људи су усамљенији него икада. Имамо хиперпродукцију контаката, на стотине и хиљаде такозваних фејсбук пријатеља, али оних које бисмо желели да позовемо ако се нађемо у невољи и који би дошли је веома мало - истиче психолог.

Губитак пријатеља је као смрт драге особе

Колико су другарски односи површни, имају ли "тежину"?

- Проблем је то што је веома тешко или чак немогуће проценити да ли је неко заиста добар пријатељ, да ли искрено воли, док је све у реду. Док не дође нека невоља, прва свађа или тежак период у нечијем животу, сва пријатељства махом изгледају исто. Због тога долази до великих разочарања и у другу особу и у себе када се покаже да је то пријатељство, што се тиче те друге особе, било површно и безначајно, а нама је значило. Разочарање у пријатељство има потенцијал трауматског искуства и може да буде једнако болно као смрт блиске особе - закључује Жељка Курјачки Станић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.