· · Коментари: 0

Да ли сте знали да бактерије имају свој ЗВУК? Први аудио снимак направљен помоћу НАНОТЕХНОЛОГИЈЕ (ВИДЕО/АУДИО)

Да ли сте се икада запитали да ли бактерије производе карактеристичне звукове? Када бисмо могли да слушамо бактерије, знали би смо да ли су живе или не, што је револуционарно откриће у дијагностиковању резистенције на лекове

1651521149_bacteria-gb59eb410f_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Графенски бубањ може открити звук бактерија. Када се бактерије убију употребом антибиотика, ти звуци би престали - осим ако бактерије нису отпорне на антибиотик. То је управо оно што је тим истраживача са ТУ Делфт-а, предвођен др. Фарбод Алијани, сада успео да уради: ухватили су буку ниског нивоа једне бактерије користећи графен.

Прочитајте још: Шта је ДАРК ВЕБ и чему служи? Чињенице о мрачном делу интернета ће вас УЗНЕМИРИТИ!

Тим Фарбода Алијанија са Технолошког универзитета у Делфту (ТУ Делфт) првобитно је истраживао основе физичке механике графена, када им је синула радознала идеја. Питали су се шта би се десило када би овај изузетно осетљив материјал дошао у контакт са једним биолошким објектом. „Графен је облик угљеника који се састоји од једног слоја атома и познат је и као чудесни материјал“, каже Алијани. „Веома је јак и има добре електриче и механичке карактеристике, а такође је изузетно осетљив на спољне силе.

Ова анимација показује како графенски бубањ може открити звук бактерија. Звук престаје када антибиотик убије бактерију. „Оно што смо видели било је упечатљиво! Када се једна бактерија залепи за површину графенског бубња, генерише насумичне осцилације са амплитудама од свега неколико нанометара које можемо да откријемо. Могли смо да чујемо звук једне бактерије!“

Пробијање графенског бубња са бактеријом

Екстремно мале осцилације су резултат биолошких процеса бактерија са главним доприносом њихових флагела (репова на површини ћелије који покрећу бактерије). „Да бисмо разумели колико су ови откуцаји на графену сићушни, вреди рећи да су најмање 10 милијарди пута мањи од боксера када дођу до вреће за ударање. Ипак, ови ритмови наноразмера се могу конвертовати у звучне записе и слушати – и како је то супер“, каже Алијани.

Ово истраживање има огромне импликације за откривање резистенције на антибиотике. Експериментални резултати су били недвосмислени: ако су бактерије биле отпорне на антибиотик, осцилације су се наставиле на истом нивоу. Када су бактерије биле осетљиве на лек, вибрације су се смањивале све до један или два сата касније, али онда су потпуно нестале. Захваљујући високој осетљивости графенских бубњева, феномен се може открити коришћењем само једне ћелије. „За будућност, циљ нам је да оптимизујемо нашу платформу осетљивости на антибиотике са једноћелијском графеном и да је потврдимо у односу на низ патогених узорака. Тако да се на крају може користити као ефикасан дијагностички алат за брзо откривање резистенције на антибиотике у клиничкој пракси. Петер Стеенекен закључује: „Ово би било непроцењиво средство у борби против резистенције на антибиотике, све веће претње људском здрављу широм света."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.