· · Коментари: 0
НАОЧАРЕ

Крај НЕСАНИЦИ: Почиње производња наочара за спавање

Дошао је крај мукама са спавањем - у Самари ће већ наредне године почети са масовном производњом наочара против несанице.

1632386843_VR.jpg
Фото: Пиксабеј

Овај уређај ће помоћи у прилагођавању на временске зоне (после дугог лета авионом), олакшати успављивање после дугих ноћних смена, а донеће добробити и онима који се носе са депресијом. Специјалне наочаре "Блуе Скy Про" настајаће у електромеханичком погону корпорације "Ростеx", и развијене су у сарадњи са државним Медицинским универзитетом.

Прочитајте још: ГРЕЈПФРУТ је здрав, али може имати НЕГАТИВНА дејства ако се узима са ОВИМ лековима

Наочаре имитирају биоритам

Наочаре које су осмислили научници из Самаре омогућавају регулацију циркадијалног ритма, који усклађује дневне и ноћне функције свих најважнијих органа у организму. Један од главних фактора усклађености овог ритма је излагање дневној, а посебно јутарњој светлости након буђења.

Ритмичкимењају светлост и таму.

Активности људског организма синхронизоване су на ритмичке промене светлости и таме, а неприродни "режими" које диктира рад ноћу или боравак на крајњем северу или југу (са дугим поларним данима и ноћима) - ометају природне циклусе. Зато су од велике користи наочаре, које помажу и када имате сасвим нормалан дневни ритам, али у кући или на радном месту - нема природне светлости.

Прочитајте још: И са њима треба бити ОПРЕЗАН: Како се правилно комбинују ВИТАМИНИ?

Принцип је једноставан

Принцип је прилично једноставан: наочаре емитују светлост сличну Сунчевој, која улази у мрежњачу ока и активира рад можданих ћелија одговорних за унутрашњи сат. Тако да, ако наочаре ставите ујутру између 6 и 10, и после подне од 14 до 18 сати и носите их свега пола сата, циклус спавања биће потпуно обновљен.

Носе се током дана по мало и умирују.

- Светлост коју емитују наочаре активира мозак и унутрашњи биолошки сат. Тако вам ујутро уређај омогућава да се решите поспаности, а увече - да "одложите" спавање до 23 сата - рекао је директор производног погона Василиј Мухин. 

Такође се препоручује да наочаре носите 15 минута током радног дана - ако вам се приспава. Физиолошки ефекат уређаја је пренос ноћног биоритма у дневни (рани јутарњи сати) и одлагање ране вечерње поспаности (рани вечерњи сати), кажу креатори изума за "Комсомолскују правду".

Прочитајте још: Истраживање: Људи траже савет од Доктор Гугла, а ево шта мисле о докторима!

Ако ваш посао захтева да мењате смене, после ноћног рада наочаре ће вам помоћи да се вратите у нормалан ритам, тако да не патите од немогућности да заспите. Инжењери такође кажу да овај изум може побољшати стање у случају депресије, смањене концентрације, неуроендокриних болести. Уређај је већ тестиран на северу Русије, у условима поларне ноћи.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.