· · Коментари: 0
упозорење

Да ли и ви прихватате дигиталне КОЛАЧИЋЕ на интернету? Овде лежи ОПАСНОСТ

Милиони људи широм света ризикују приватност на мрежи не читајући колачиће или услове и одредбе

1649938933_kolacic.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Цреате а Про Wебсите

Сигурно сте некада дошли на жељену страницу и одмах вам је искочио прозор са опцијом "Прихватите колачиће" или "Одустаните", по неком механизму људи прихватају само да би што пре дошли до жељеног садржаја и не читају шта заправо прихватају тиме.

Прочитајте још: Технологија може бити корисна, забавна, али и БИЗАРНА! Интересантне чињенице о стварима које користите

Истина је, мало се прича о томе и људи треба да буду мало више едуковани о дигиталним колачићима. 

Шта су колачићи?

Колачићи су мале текстуалне датотеке које веб локација коју посећујете шаље на рачунар користите. Ако су прихваћени, ови колачићи се чувају у веб претраживачу вашег уређаја. Колачићи тада могу да прате и прикупљају податке из вашег претраживача, шаљући те податке назад власнику веб локације. 

Ако сурфујете вебом и видите искачуће обавештење које од вас тражи да прихватите колачиће, онда сте већ наишли на ову понављајућу одлуку. Иако једноставан клик на дугме за прихватање колачића може изгледати безопасно, право решење захтева мало више дубине.

Да ли је прихватање колачића лоша ствар?

Зависи од веб локације. Зависи од тога ко ће добити приступ вашим подацима и шта ће са њима радити, као и од тога да ли ће одбијање колачића утицати на вашу могућност коришћења тог сајта. Имајте на уму да нису сви колачићи исти. Неке колачиће постављају прве стране као што су сајтови које посећујете, док друге постављају треће стране као што су оглашивачи..

Зашто веб странице траже од вас да прихватите колачиће?

Веб локације су постале више фокусиране на тражење од вас да прихватите колачиће. Разлог је закон о заштити приватности података који регулише праћење и транспарентност података на мрежи. 

Закон о приватности података уведен је у мају 2018. Он захтева од свих компанија да обезбеде могућност да власници веб локација добију дозволу корисника да користе колачиће пре него што могу бити сачувани у веб претраживачима корисника. Када корисник кликне да одобрава колачиће, аутоматски и власници веб страница сада имају одобрење за приступ подацима. 

Да ли треба да прихватите колачиће?

Постоје разлози зашто бисте требали или не бисте требали прихватити колачиће. Приликом доношења одлуке, корисно је разумети два кључна питања.

Да ли морате да прихватите колачиће? – Кратак одговор је, не, не морате да прихватате колачиће. 
Шта се дешава ако не прихватите колачиће? – Потенцијални проблем са одбијањем прихватања колачића је тај што вам неки власници веб локација можда неће дозволити да користите њихове веб странице ако не прихватите њихове колачиће. 

Када колачићи могу бити од помоћи? 

У неким случајевима може бити корисно да прихватите колачиће. Да бисте разумели зашто колачићи могу бити од помоћи, важно је разумети податке о вама који колачићи могу да садрже. Ево листе: 

  • Име веб локације
  • Јединствени ИД корисника
  • Навике прегледавања и историја
  • Личне преференције и интересовања
  • Линкови су кликнули
  • Број посета веб странице
  • Време проведено на веб локацији
  • Подешавања су изабрана
  • Информације за пријаву на налог, укључујући ваше корисничко име и лозинку
  • Онлине идентификатори као што су ваша локација и ИП адреса
  • Лични подаци као што су број телефона и адреса
  • Ставке из корпе

Са свим овим прикупљеним подацима, компаније могу користити колачиће у своју корист, ау неким случајевима и у вашу корист. Ево три начина на која би вам прихватање колачића могло помоћи. 

Приступ веб локацији. Прва предност је једноставна: без пристанка на колачиће, неке веб странице неће одобрити приступ.
Побољшано корисничко искуство. Колачићи могу бити од помоћи јер помажу сајтовима да вас памте. Ова меморија може помоћи у побољшању вашег индивидуалног корисничког искуства. Они већ знају за вас и могу да прилагоде искуство ваше претраге веб сајта вашим интересовањима – чинећи ваше прегледавање бржим, фокусиранијим и кориснијим. 
Лако пријављивање. Колачићи сачувани у вашем веб претраживачу такође могу запамтити ваше акредитиве за пријаву. Ово може бити корисно када се више пута пријављујете на своје веб локације, посебно ако понекад заборавите своје лозинке.

Када не би требало да прихватате или чувате колачиће

Постоје неки сценарији у којима можда не желите да прихватите или задржите колачиће. 

Нешифроване веб странице. Не би требало да прихватате колачиће када се налазите на нешифрованој веб локацији – на којој икона закључавања поред адресе веб локације није закључана. Зашто је ово опасно? Ако веб локација није шифрована, нема сигурности за заштиту ваших података. Овај несигурни приступ може омогућити трећим странама попут хакера да украду колачиће из вашег претраживача, пресретну личне податке за које вероватно желите да буду приватни. Дељење података са картице на овим сајтовима избегавајте. 

Колачићи треће стране. Нису сви колачићи исти. Добра је идеја да одбијете колачиће трећих страна. Ако не одбијете, веб локација би могла да прода ваше податке о прегледању трећим лицима. Дељење ваших личних података са трећим лицима без давања контроле над њима такође може да вас остави рањивим. Као прво, не можете да бирате треће стране.
Успорена брзина рачунара. Непрекидно складиштење нових колачића у вашем претраживачу такође може успорити ваш рачунар. Колачићи заузимају простор на диску, што може утицати на брзину вашег рачунара.
Означени колачићи. Антивирусни софтвер може означити сумњиве колачиће, у ком случају их не бисте требали прихватити.
Коришћење приватних информација. Ако делите приватне податке као што су банковне информације, требало би да одбијете употребу колачића да бисте их заштитили. Ово је врста информација које могу да идентификују личности које, ако их пресретну погрешне стране, могу помоћи преварантима да почине онлајн преваре као што је крађа идентитета. Личне податке треба чувати приватно и делити само када је то апсолутно неопходно и уз највише поштовање приватности и безбедности. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.