Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ОЧИСТИТИ И ДЕЗИНФИКОВАТИ СЛУШАЛИЦЕ: Супер трикови за одржавање чепића, јастучића, кабла као и кутијице за пуњење

Правилним и редовним чишћењем и дезинфиковањем слушалица ћете продужити њихов радни век и спречићете непријатне иритације коже ушне шкољке

1688556245_shutterstock_2267609857-slusalice.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Вожња превозом до посла и назад, бучан дан у "опен спаце" канцеларији, јутарње трчање омиљеном стазом, вишесатно уживање у видео-играма, слушање пријатне музике пред спавање… Све ове ситуације имају нешто заједничко - квалитетан пар слушалица.

Попут телефона, лаптоп рачунара или таблет рачунара, слушалице су без сумње постале неизоставан део свакодневице великог броја људи. Можда ни ви не можете да замислите дан без коришћења слушалица и желите да вас добро служе још дуго времена. Један од начина да то постигнете јесте да бринете о вашим слушалицама на прави начин.

Редовно одржавање слушалица доприноси томе да раде исправно и имају дужи животни век. Такође, редовна дезинфекција слушалица спречава да ваше лице и уши дођу у контакт са бактеријама и нечистоћама, што често може да изазове проблеме са кожом. Познато је да слушалице сакупљају разне бактерије, прашину, перут, мртве ћелије коже и сл.

Можда сте до сада само пар пута очистили слушалице, а можда нисте ниједном. Можда нисте сигурни како се правилно чисти ваш тип слушалица. Једно је сигурно – чим сте отворили овај текст, вероватно желите да сазнате више о томе како очистити слушалице. У наставку текста можете да прочитате више о томе како се чисте различите врсте слушалица - почевши од класичних слушалица са “рајфом”, па до врло популарних Блуетоотх слушалица.

Шта вам је потребно за чишћење слушалица?

За лако и ефикасно чишћење слушалица биће вам потребно следеће:

Чиста микрофибер крпа за брисање
Алкохол концентрације 70% или средство за дезинфекцију руку (може и асепсол)
Сапун
Вода (најбоље дестилована, јер не садржи каменац)
Штапићи за уши
Стара четкица за зубе

Важно

Пре почетка чишћења слушалица, проверите да ли у корисничком упуству постоје посебне напомене које се односе на чишћење и одржавање. Поједине слушалице могу бити осетљиве на раствараче односно на алкохол, па их неадекватним чишћењем можете трајно оштетити. Увек поступите према упутству произвођача.

Чишћење овер-еар и он-еар слушалица

Уколико имате наглавне слушалице, тј. слушалице овер-еар или он-еар типа, важно је да детаљно очистите и јастучиће и траку (рајф) којом се слушалице ослањају на главу, као и кабл (ако је у питању жични модел слушалица). Кожни или пенасти јастучићи су веома деликатни и могу се лако поцепати или на други начин оштетити. Због тога посветите посебну пажњу приликом чишћења ових делова.

Чишћење јастучића за уши

Узмите мању чинију и напуните је млаком водом, а потом у воду убаците мало сапуна како би се направила сапуница. Наравно, можете користити и течни сапун. Уколико је могуће, скините јастучиће са слушалица јер ћете на тај начин олакшати посао.

Добијеним раствором благо наквасите микрофибер крпу и пажљиво обришите спољашњи део слушалица. Након што сте очистили спољашњи део слушалица, обришите их сувом крпом или убрусом и оставите са стране да се у потпуности осуше.

Потом навлажите крпу мањом количином алкохола или средством за дезинфекцију руку и пажљиво обришите јастучиће за уши. Теже присупачна места, са којих крпа није у потпуности уклонила нечистоће, очистите штапићем за уши који сте претходно наквасили алкохолом или средством за дезинфекцију руку.

Пре него што вратите јастучиће на слушалице, оставите их да се у потпуности осуше - под условом да је реч о јастучићима које је могуће скинути са слушалица.

Чишћење траке / рајфа за главу

Траку којом се слушалице ослањају на главу можете да очистите микрофибер крпом коју сте претходно потопили у сапуницу. Добро пребришите траку целом дужином, пажљиво рукујући деловима који служе за подешавање траке, како се механизам не би оштетио.

Чишћење кабла слушалица

Уколико имате жични модел слушалица, кабл такође можете да очистите микрофибер крпом потопљеном у сапуницу. Кабл обухватите крпом и уз благ стисак га провлачите кроз крпу. Каблови овог типа могу бити врло осетљиви на истезање, па пажљиво дозирајте стисак како не би дошло до кидања неке жице унутар кабла.

Чис̌ц́ење еарбудс / бубица и ин-еар слус̌алица

С обзиром на то да слушалице еарбудс типа улазе у ушну шкољку, а ин-еар типа и у ушни канал, редовно и правилно чишћење је веома важно. Како бисте били сигурни да су ваше слушалице потпуно чисте и безбедне, сви њихови делови морају бити детаљно очишћени.

Чишћење силиконских уложака / чепића (уколико их ваше слушалице имају)

Пре свега, у корисничком упуству које сте добили уз слушалице проверите како се скидају силиконски улошци тј. чепићи. Иако је скидање врло интуитивно и једноставно, препорука је да прочитате шта о томе каже произвођач, како не би дошло до оштећења силиконских чепића или самих слушалица.

Поступите према упутству и скините чепиће, а након тога старом четкицом за зубе, по могућству што мекшом, нежно очеткајте прљавштину која се накупила на мрежици кроз коју излази звук. Имајте у виду да ова мрежица може бити јако осетљива, па је због тога потребно да будете веома пажљиви. Трудите се да слушалице држите тако да мрежице буду окренуте надоле, како прљавштина приликом четкања не би упала у саме слушалице, јер би то сигурно утицало на звук.

Сада је време да узмете штапић за уши и њиме очистите крупније нечистоће са силиконских уложака, које се најчешће скупљају на њиховој унутрашњој страни.

Након уклањања крупнијих нечистоћа, потопите чепиће у сапуницу и оставите да у њој одстоје неколико минута. Повремено их благо протрљајте,а пре него што их вратите на слушалице добро их исперите под млазом млаке воде и обришите сувом крпом. Наравно, опране чепиће можете вратити и касније, када у потпуности завршите са чишћењем слушалица.

Чишћење слушалица

Навлажите микрофибер крпу са мало алкохола или средством за дезинфекцију руку и обришите цело кућиште слушалица. Имајте у виду да штампане ознаке на слушалицама, као што су логотипи и слично, могу бити осетљиве на алкохол, па је најбоље да пре чишћења проверите шта стоји у корисничком упутству.

Чишћење кабла слушалица

Наквасите микрофибер крпу сапуницом и пажљиво обришите кабл читавом дужином. Кабл обухватите крпом и уз благ стисак га провлачите кроз крпу. Каблови овог типа могу бити врло осетљиви на истезање, па пажљиво дозирајте стисак како не би дошло до кидања неке жице унутар кабла.

Чишћење Труе-Wирелесс (ТWС) Блуетоотх слушалица

Чишћење Труе-Wирелесс (ТWС) Блуетоотх слушалица подразумева чишћење силиконских уложака (чепића) који улазе у уши, чишћење самих слушалица и чишћење спољашњег и унутрашњег дела кутијице за пуњење.

Чишћење силиконских уложака и самих слушалица

Поступак чишћења силиконских уложака код Труе-Wирелесс слушалица је исти као код еарбус и ин-еар слушалица, а исто важи и за саме слушалице тј. за њихово “тело” илити кућиште. Све информације ћете наћи у делу Чис̌ц́ење еарбудс и ин-еар слус̌алица.

Чишћење кутијице за пуњење

Код Труе-Wирелесс слушалица које се чувају у кутијици за пуњење важно је редовно чишћење саме кутијице, али и контаката путем којих кутијица остварује везу са слушалицама тј. њиховим батеријама. Спољашњост кутијице можете да обришете сувом микрофибер крпом. Уколико кутијица захтева озбиљније чишћење, на крпу можете да сипате мало алкохола, али се трудите да прикључак за пуњење не дође у контакт са алкохолом.

Унутрашњост кутијице за пуњење слушалица такође можете да обришете микрофибер крпом, а теже приступачне делове који су у директном додиру са силиконским улошцима можете да обришете штапићима за уши које сте претходно благо наквасили алкохолом.

За чишћење контаката путем којих кутијица остварује везу са самим слушалицама можете да користите стару четкицу за зубе или штапић за уши. Не препоручује се коришћење игле, чачкалице или неког другог оштрог предмета како не би дошло до оштећења.

Колико често би требало чистити слушалице?

Не постоји строго правило колико често би требало да чистите слушалице. Дезинфекција слушалица може да зависи од тога колико их често носите, да ли тренирате са слушалицама, где их држите када их не користите и сл.

Слушалице које свакодневно користите би требало да бришете једном недељно, а силиконске чепиће за уши можете сваког другог дана да пребришете са мало алкохола. Слушалице које користите док вежбате би требало да чистите након сваког тренинга.

Када год приметите да се на вашим слушалицама накупила прашина, прљавштина, маст или трагови отисака прстију, одмах их очистите. Одлагање чишћења ће само довести до тога да се акумулира још више прљавштине, а вас ће касније чекати више посла.

Сада имате детаљан одговор на питање како очистити слушалице. Редовно одржавање слушалица и редовна хигијена слушалица допринеће томе да ваше слушалице раде несметано, буду безбедне по вашу кожу и увек изгледају чисто и уредно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas