Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли имате неки од ових СИМПТОМА? Ово је 10 ОПАСНИХ болести узрокованих МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНИМА

Припремили смо листу најчешћих проблема, у којој можете пронаћи своје симптоме

1660318525_boy-gf9044dd37_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Савремене технологије доносе много предности и знатно побољшавају квалитет живота. Али прекомерно коришћење мобилних уређаја, претерана страст за јурењем лајкова, онлајн игрицама и сурфовањем вебом може довести до озбиљних болести, како физичких тако и психичких. 

Блекбери синдром

Ова болест, која је назив добила по Блекбери смартфонима са QWЕРТY тастатурама, настаје услед сталног коришћења палчева за куцање на мобилним телефонима. Симптоми се манифестују јаким пулсирајућим боловима и грчевима у палчевима. Статистике о овој болести не постоје, али лекари кажу да број таквих случајева расте. Ове невоље прете особама које претерују са играма на конзолама. Дакле, упозорења о ризику од повреда прстију која се помињу у упутствима за конзоле за игре, нису бесмислена.

Прочитајте још: Три идеалне врсте послова за особе СКЛОНЕ ДЕПРЕСИЈИ:Стручњаци дали мишљење

Инфекције

Према истраживањима микробиолога, већина гаџета је прави расадник бактерија. Нјихов број је толики да се чак и тоалетна даска показала чистијом од просечног мобилног телефона. Није тајна да патогени изазивају многобројне болести, од којих су најбезопасније акне на лицу и дерматитис.

Прочитајте још: Јасан знак да превише перемо лице: Мање је више у овом случају

Ако не испуштате из руку свој мобилни на улици, у аутобусу, на послу и у кафићу, ризикујете да добијете и врло озбиљне инфекције, као што су ЦОВИД и стафилококус. Болови у леђима и врату Према светској статистици, током протекле године, број пацијената са проблемима кичме је повећан за 12% и наставља да расте. За то су криви лаптопови, таблети и паметни телефони. Чињеница је да нас мобилни уређаји „терају” да гледамо доле. У зависности од угла под којим је спуштена глава, врши се додатно оптерећење вратног дела кичме.

Оштећење вида

Када проводимо превише времена гледајући у екран мобилног телефона, вид нам постаје замагљен због повећаног притиска на оптички нерв. Читање или играње на мобилним уређајима не би требало да се обавља у возилима која се тресу, јер ово доводи до додатног оштећења вида. Ако често читате електронске књиге, обавезно подесите фонт на величину која вам највише одговара - то ће помоћи у смањењу напрезања очију.

Прочитајте још: ОПРЕЗ! Ово су СМРТНЕ ДОЗЕ обичних намирница

Оштећење слуха

Они који често и гласно слушају музику користећи слушалице, ризикују да изгубе слух. Звук изнад 90 дБ може довести до оштећења ћелија које се налазе у унутрашњем уху, што се на крају може претворити у сензорнеурални губитак слуха.

Главобоље и несаница

Скоро сви савремени уређаји производе електромагнетно зрачење. Таласи пролазе кроз тело и ремете нормално функционисање ћелија, што доводи до компликација у биолошким процесима. Електромагнетно зрачење могу изазвати главобољу, несаницу, па чак и поремећаје имуног система. Лекари препоручују да не остављате мобилне телефоне ноћу у близини главе.

ОКП

Претерана употреба паметних телефона доводи до опсесивно-компулзивног поремећаја. Симптоми овог синдрома могу се изразити у претераном страху од пропуштања порука, номофобији (страху од губитка приступа телефону), као и опсесији да на сваких 5 минута вадите паметни телефон из џепа да бисте проверили Инстаграм или Фејсбук.

Прочитајте још: Три тренда из 60-их година и данас освајају жене широм света: Доносе дух прошлог времена и непролазну елеганцију (ФОТО)

Хиперактивност и дефицит пажње

Још једна уобичајена дијагноза међу корисницима гаџета (посебно млађим) је синдром хиперактивности и дефицита пажње. Употреба мобилних уређаја у режиму нон-стоп узрокује озбиљне промене у мозгу. Вишак информација са којима се човек свакодневно суочава на интернету доводи до фрустрације. Асимилација информација постаје све фрагментарнија; човек пати од синдрома расуте пажње и губи способност да се дуго концентрише на једну активност.

Шизоидни поремећаји

Прекомерно коришћење интернета повезано је са развојем симптома шизоидног поремећаја личности, што се манифестује повлачењем особе у себе и у своје фантазије. Млади људи често урањају у виртуелне светове, потпуно се одвајајући од стварности. Иако се раније чинило да употреба интернета помаже у јачању друштвених веза, научна истраживања ипак показују супротно: медији и технологије су значајно повезани са друштвеним повлачењем и изолацијом који повећавају ризик шизоидних симптома.

Ограничена когнитивна способност

Мобилни уређаји могу да доведу до ограничене атрофије мозга, тврде научници. Развој когнитивних способности, посебно код деце и тинејџера, се успорава; у најтежим случајевима може доћи до аутизма, биполарног поремећаја и других менталних обољења.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas