Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОДРАСТАЊА

5 једноставних правила како ЗАШТИТИ СВОЈЕ ДЕТЕ на интернету

Савремена деца имају приступ геџетима скоро од рођења, а у основној школи већ знају где да оду да погледају видео свог омиљеног блогера, како да купе у игрици и донирају стримеру...

1667741230_internet.png
Фото: Shutterstock
Oglas

Пре или касније, дође тренутак када дете треба да региструје пошту и страницу на друштвеној мрежи – и тада питање безбедности на интернету постаје посебно акутно. Откривамо вам како једноставно заштитити децу на мрежи.

Прочитајте још: Три идеалне врсте послова за особе СКЛОНЕ ДЕПРЕСИЈИ:Стручњаци дали мишљење

1. Ограничите време које ваше дете проводи на геџетима

Неуролози и педијатри не препоручују приказивање цртаних филмова детету ако још није почело да говори. Предшколци не би требало да проводе више од 30 минута на свом телефону. Наравно, понекад бебу треба омести, али је боље уз помоћ књига или едукативних играчака: конструктора, слагалица и мозаика. Довољно је да школарци користе гаџете не више од сат-два дневно.

Код тинејџера било каква ограничења функционишу горе, али је важно објаснити детету зашто није безбедно да се дружи на телефону. И, наравно, покажите то на сопственом примеру. Поставите ограничења на време проведено на друштвеним мрежама – то се може урадити у подешавањима паметног телефона – и идите у шетњу или читајте нову књигу уместо бескрајног листања кроз фидове.

Прочитајте још: Шест техника да постанете емоционално јача особа: Промените угао посматрања

2. Упутите их о преварантима

Нове преваре се појављују на мрежи скоро свакодневно, тако да је важно разумети како преваранти функционишу. Запамтите ова безбедносна правила и редовно подсећајте на њих чланове своје породице.

Ни у ком случају не дајте лозинке, кодове из СМС-а и личне податке телефоном или на Интернету.
Увек проверите сајт на коме купујете, посебно ако је цена производа знатно нижа него у другим онлајн продавницама. Нападачи често креирају пхисхинг везе које опонашају стварне продавнице и услуге како би украли корисничке податке и новац. Не верујте мејловима о добицима и не отварајте прилоге непознатих пошиљалаца - они могу садржати вирусе. Преваранти могу писати корисницима у име пријатеља: ако неко кога познајете тражи од вас да хитно пребаците новац, позовите га или контактирајте га на други начин да бисте се уверили.

3. Подесите сигурне лозинке

Прочитајте још: Да ли имате неки од ових СИМПТОМА? Ово је 10 ОПАСНИХ болести узрокованих МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНИМА

Чак су и одрасли често немарни према лозинкама у сервисима и друштвеним мрежама, што доводи до хаковања. Лукави хакери могу да покупе било коју комбинацију да би ушли у налог. Истраживања потврђују да је то само питање времена.

Да би заштитиле кориснике, ИТ компаније врше додатну проверу идентитета корисника. Они уводе двофакторне механизме аутентификације – када поред лозинке треба да унесете и код из поруке. Или чак понудите да напустите лозинку у корист отиска прста или Фаце ИД-а.

4. Објасните шта су сајбер насиље и троловање

Студија руских научника показала је да је 58% руских корисника интернета искусило онлајн агресију. Сваки четврти је био мета малтретирања на мрежи, а само 4% испитаних признаје да је иницијатор малтретирања.

Прочитајте још: Три тренда из 60-их година и данас освајају жене широм света: Доносе дух прошлог времена и непролазну елеганцију (ФОТО)

Сајбер насиље је у основи психолошко насиље у дигиталном простору. На пример, то могу бити злонамерни коментари испод фотографија, увреде на друштвеним мрежама или троловање – провокације за развој сукоба. За особу која уме да брани личне границе и разуме мотиве поступака других људи, такви корисници изазивају не страх, већ сажаљење. Реците свом детету како да блокира агресора и саветујте га да игнорише тролове. Ово је најбољи начин да се носите са њима.

5. Укључите родитељски надзор

Видео и музички сервиси нуде начине да се садржај „за одрасле“ држи даље од осетљивих дечјих очију и ушију. Не заборавите да направите посебан налог за своје дете како не би наишло на нешто што не мора да види и чује.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas