· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Ништа није како се мислило: Ивица и Марица су постојали, али трагична судбина је задесила ВЕШТИЦУ, а не њих!

Причу о Ивици и Марици добро зна скоро свако дете, а њихова истинита прича је много трагичнија од бајке, а најнесрећнију судбину имала је управо вештица

ivica-i-marica.jpg
Сцреенсхот Yоутубе/ Раинбоw Фласх АЈ

Браћа Грим – Вилхелм и Јакоб бавили су се скупљањем народних прича и легенди и њиховим записивањем. Бајку о “Хансел и Гретел”  објавили су први пут 1812. године, али је њено порекло много старије.

Прочитајте још: Глумила је лезбо сцене у "Сенкама над Балканом", а сада српска глумица бриљира у аустралијском трилеру

Да ствар буде још необичнија, чини се да су славни писци, записујући бајку о вештици и доброј деци која успевају да је надмудре, случајно или намерно, мало “побркали лончиће”. Историјска прича иза “Ивице и Марице” много је другачија…

Жена иза лика безимене вештице која једе децу заправо се звала Катрина Шредеринг и, наравно, уопште није била вештица!

Рођена је 1618. године негде на планини Харц на северу Немачке. Била је пекарка и то прилично позната, а специјалитет су јој били – колачи и разноразни слаткиши због којих су је деца из целог села обожавала. Прво их је пекла за црквена окупљања, али је на крају завршила продајући их на пијаци и током сеоских вашарау целом крају. Управо на једном од тих вашара упознала је Ханса Метзлера (у нашем преводу, то би био Ивица), локалног пекара који се одмах лудо заљубио у њу.

Катрина Хансу није узвратила љубав, али он није био спреман да се преда. Наставио је да јој се удвара, али се то убрзо претворило у, данашњим речником, узнемиравање и ухођење, а ствар је нарасла до тих размера да је девојка морала да се одсели.

Фото: Сцреенсхот Yоутубе/ Раинбоw Фласх АЈ

Друга верзија приче каже да је Ханс заправо само хтео да украде Катринине рецепте и да јој се због тога удварао. Како било, приче се слажу у једном – пекарка је морала да побегне и свој мали бизнис понесе са собом.

Како је невина девојка постала опака вештица?

Бесан због одбијања, Метзлер је јавно објавио да је Катрина вештица, да ју је видео како врача, ђаволу приноси жртве у виду ситних животиња и да је и сам укус њених колача “сотонино масло”. 

Несрећна девојка је ухапшена и мучена како би признала да је вештица, али није поклекла. Како против ње нису пронађени никакви докази, осим Хансових оптужби, Катрину су на крају пустили, али остављеном момку ни то није било доста!

Ханс и његова сестра Гретел (или Марица) након тога су провалили у Катринину кућу, убили је и њено тело спалили у пећи за печење колача. Брат и сестра су након овог ухапшени, али како је реч била о члановима угледне породице ускоро су ослобођени. Познато је да је Ханса Метзлер умро у Нирнбергу 1660. године како богат и поштован грађанин.

Прочитајте још: Том Хенкс победио вирус

Неких век и по касније, ову причу су од локалаца чула и записала браћа Грим. Вероватно желећи да јој дају романтичарски тон који су имале и неке друге њихове бајке решили су да је измене па су окрутне убице постале невини малишани, а несрећна и невина девојка – вештица која једе децу!

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.