Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОЗНАТИ

Емотивни опроштај од славног глумца Бранка ЦВЕЈИЋА: "Био си кључна особа заслужна за успех ЈДП-а..."

Српски глумац Бранко Цвејић преминуо је вечерас у 75. години живота

1658864981_251650_capture_iff.jpg
Фото: YouTubeScreenshot
Oglas

Бранко Цвејић данас је преминуо у својој 75. години живота, потврдили су данас из Југословенског драмског позоришта (ЈДП), његове друге куће. Здравствено стање славног глумца нагло се погоршало када му је позлило почетком јула током пробе у ЈДП-у. Иначе, како медији незванично сазнају, Бранко Цвејић је пре четири године имао операцију на срцу. Доктори су му тада урадили операцију на срцу, те му уградили и бајпас.

Прочитајте још: ТРАГЕДИЈА! Преминуо глумац Бранко ЦВЕЈИЋ у 75. години живота

Након што су издали званично саопштење да је славни глумац преминуо, ЈДП се емотивном поруком опрпстило од човека који је играо значајну улогу у развоју ове културне установе.

- Припадао је генерацији српских и југословенских позоришних, филмских и телевизијских глумаца која је, крајем шездесетих година прошлог века, освојила, потпуно преузела и радикално изменила изглед овдашњег глумишта, направивши довршен стилски преокрет којим је најављени дах модерности из претходне деценије коначно постао доминантним сценским изразом у складу са духом епохе и кретањима у сценским уметностима у свету. Допринос Бранка Цвејића овој глумачкој револуцији кулминирао је у телевизијској серији, као и каснијем филмском наставку, „Грлом у јагоде“, аутора Срђана Карановића, у којој је овај стилски преврат, најављен бројним ранијим улогама у Југословенском драмском позоришту и Атељеу 212, као и на филму и телевизији, „озваничен“ и устоличен. Ова улога учинила је Бранка Цвејића једним од водећих драмских уметника своје генерације и ондашње Југославије. Још већи и значајнији јесте допринос у улози управника ЈДП-а, куће у којој је провео свој цео радни век. Још од средине осамдесетих ангажован као драгоцена и кључна особа, први сарадник легендарног управника Јована Ћирилова, Цвејић је био идеална спона између трију позорница ЈДП-а и управљачке структуре Куће. Простије речено, континуитет огромних успеха позоришта, од времена представа какве су биле Путујуће позориште Шопаловић, Родољупци, Буђење пролећа, Дозивање птица, Баал, Пер Гинт, Сеобе, Ружење народа, Позоришне илузије, Буре барута и десетине других – био је могућ само кроз предан и поуздан радно-оперативни ангажман Бранка Цвејића. Многе од ових представа нису само врхунски уметнички домети, него и потпуни продукцијски искораци по разним основама, од њихове физичке величине до употребе до тада незамисливих сценских поступака, материјала и ефеката. Уз Јована Ћирилова, Бранко Цвејић је кључна особа за континуитет успеха Куће, не само у земљи, него и на бројним, најчешће фестивалским, гостовањима у иностранству. Бранко Цвејић, ликом и делом, оставља за собом особен и светао траг, трајан допринос не само српској култури, уметности и друштву, а у свом театру, Југословенском драмском позоришту, остаће запамћен као једна од најзначајнијих личности у богатој историји те куће - наводи су у опсежном опроштају од глумца Бранка Цвејића.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas