Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РАЗЛОГ ЦВЕЈИЋЕВЕ СМРТИ: Препознајте симптоме ПОДМУКЛЕ БОЛЕСТИ на време

Глумац Бранко Цвејић преминуо је услед кардиоваскуларних проблема, а ево који све симптоми могу да укажу на ове болести

1659008575_naslovna-branko-cvejic.jpg
Oglas

Преминуо је глумац Бранко Цвејић (75). Након што му је позлило док је био на сцени, глумац се данима борио са кардиоваскуларним проблемима. Битку за живот изгубио је 26. јула 2022. године, а позлило му је седам дана раније, током пробе у ЈДП-у, након чега су га пребацили у Клинички центар Србије и наговестили да су кардиоваскуларни проблеми били узроковани врућинама.

Годишње у Србији од кардиоваскуларних болести умре око 52.000 људи, што чини да просечно град величине Зајечара нестане сваке године, а стручњаци поручују да су здраве навике, рана дијагностика и адекватно лечење кључни за очување снажног срца

Иако сви сматрају да се овакви проблеми могу уочити на време и спречити фатални исход, истина је да срце не шаље увек упозорење.

Али, ево које симптоме никако не смете да занемарите уколико се јаве:

1. Немир у грудима

То је најчешће знак опасности код проблема са срцем. Ако имате блокирану артерију или сте доживели срчани удар, можете осетити бол, стезање или притисак у грудима.

Сваки пацијент има другачији опис тог осећаја, једни кажу да имају осећај као да им слон седи на грудима, а други пак то описују као ватру или штипања у прсима. Осећај обично траје дуже од неколико минута. Може се догодити када мирујете или када сте физички активни.

Ако је то само кратак бол или ако то место боли више кад га додирнете или га притискате, вероватно није у питању срце.

Имајте на уму и срчане проблеме, чак и срчани удар може да дође без болова у прсима, а то је посебно уобичајено код жена.

Фото: Профимедиа

2. Мучнина, пробавне сметње, горушица или бол у желуцу

Неки људи који имају ове симптоме током срчаног удара, могу чак и повраћати. Жене имају већу вероватноћу да ће искусити ову врсту симптома од мушкараца.

Наравно, можете имати "немиран" стомак из много разлога који немају везе с вашим срцем. То би могло бити због нечега што сте јели, али треба да будете свесни да се то може догодити и током срчаног удара.

3. Бол која се шири на руку

Други класични симптом срчаног удара је бол која се јавља с леве стране тела. То готово увек почиње од груди и креће према споља.

Можда не повезујете болове у рукама са срцем, али то може бити знак срчаног удара. Ако бол не прође или ако знате да имате болести срца, требало би да потражите хитан медицински савет.

Прочитајте још: Како је Бранко Цвејић добио надимак БУМБАР и којим спортом се бавио као мали?

4. Осећате се ошамућено или имате вртоглавицу

Много ствари вам може дати осећај као да губите равнотежу или да пребледите у тренутку. Можда нисте довољно јели или пили воде, можда сте пребрзо устали. Али, ако се изненада осећате нестабилно, а имате и нелагоду у прсима или кратак дах, одмах идите код лекара!

То би могло да значи да вам је пао крвни притисак јер ваше срце није у стању да пумпа онако како треба.

5. Бол у грлу или вилици

Сам по себи, бол у грлу или вилици вероватно није повезан са срцем. Међутим, уколико имате бол или притисак у средини прса који се шири у грло или вилицу, то може бити знак срчаног удара.

Фото: Профимедиа

6. Једноставно сте исцрпљени

Ако се изненада осећате уморно или исцрпљено након што сте радили нешто што вас никада раније није толико замарало, попут нпр. пењања степеницама или ношења намирница из маркета, требало би што пре да одете на лекарски преглед.

Екстремна исцрпљеност или необјашњива слабост, понекад данима у исто време, може бити симптом болести срца, посебно код жена.

7. Хркање

Уобичајено је мало хркати док спавате, али необично гласно хркање које звучи као гушење може бити знак апнеје за време спавања. Ово представља додатни стрес на ваше срце.

8. Знојење

Знојење без очигледног разлога може да укаже на срчани удар. Ако се то догоди уз било који од ових других симптома, јавите се хитно лекару.

Фото: Профимедиа

9. Кашаљ који не престаје

У већини случајева то није знак срчаних проблема. Али ако имате срчану болест или знате да сте у опасности, обратите посебну пажњу на ту могућност.

Ако имате дуготрајни кашаљ који производи белу или ружичасту слуз, то би могао бити знак срчаног затајења. То се догађа када срце не може да држи корак с потребама тела, узрокујући да се крв враћа назад у плућа. Идите код лекара како бисте утврдили шта узрокује кашаљ.

Прочитајте још: Српско глумиште СКРХАНО БОЛОМ због смрти Бранка ЦВЕЈИЋА! Објава Милана МАРИЋА топи срца... (ФОТО)

10. Натеченост ногу и зглобова

То може бити знак да ваше срце не пумпа крв ефикасно као што би требало. Када срце не може да пумпа довољно брзо, крв "заостаје" у венама и узрокује надутост.

Срчано затајење такође може отежати уклањање воде и натријума из тела, што може да доведе до надутости.

11. Неправилни откуцаји срца

Нормално је да срце брже ради када сте нервозни или узбуђени или да неко време некако прескаче или убрзава ритам. Међутим, ако се осећате као да ће срце да вам "искочи" из грудног коша и то траје више од неколико секунди, или ако се често догађа, обавестите свог лекара.

У већини случајева, уклањање узрока ће решити проблем, а то може бити недостатак сна или унос превише кофеина.

Међутим, понекад то може да укаже на стање које се зове атријска фибрилација и то је стање које захтева лечење.

Уколико осетите било који знак болести срца, обавезно се јавите лекару, не чекајте предуго.

(prirodnolecenje.com)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas