Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОЗНАТИ

Позлило му је ДАСКАМА његове друге куће, а ми смо га обожавали у улогама бројних ТВ СЕРИЈА! Ево шта је Бранко ЦВЕЈИЋ оставио иза себе

Славни српски глумац преминуо је данас у 75. години живота

1658865105_251643_2450531-cvejic-f_f.jpg
Фото: Новости.рс/Војислав Данилов
Oglas

Бранко Цвејић данас је преминуо у својој 75. години живота, потврдили су данас из Југословенског драмског позоришта, његове друге куће. Здравствено стање славног глумца нагло се погоршало када му је позлило почетком јула током пробе у ЈДП-у.

Бранко Цвејић већ недељама се налазио у Клиничком центру Србије након компликација са дебелим цревом и водом у плућима. Цвејић је још од раније имао проблем са плућима, односно са срцем. Иначе, глумац је пре четири године имао операцију на срцу. Доктори су му тада урадили операцију на срцу, те му уградили и бајпас.

Биографија Бранка Цвејића

Глумац Бранко Цвејић (75) најпознатији је по улози Банета Бумбара у серији "Грлом у јагоде", док га се многи сећају и по улогама у остварењима "Бела лађа", "Синђелићи", "Јагода у супермаркету", "Биће боље" и другим.

Заједно са целом новом генерацијом глумаца на позив Бојана Ступице постаје члан ЈДП-а у мају 1967. У матичној кући одиграо је преко педесет улога од којих су најзначајније: Лорд Грахам (Лепеза леди Виндермир), Франк (Занат госпође Ворн), Петруњела (Дундо Мароје), Станковић (Пучина), Никола (Наход Симеон), Пера писар (Госпођа министарка), Симеонов-Пишчик (Вишњик). Највише је сарађивао са редитељем Дејаном Мијачем, као глумац, а касније и као продуцент бројних представа. Гостовао је и на другим позоришним сценама, између осталог и у Звездара театру - позоришту у чијем је оснивању и сам учествовао.

Играо је у више од 40 целовечерњих играних филмова и остварио низ значајних улога у ТВ серијама, филмовима и драмама.

Био је директор ЈДП-а од 2002. до краја 2011. Као помоћник директора био је ангажован у периоду 1986–1999. и именован за оперативног директора с одговорношћу за послове изградње нове зграде ЈДП-а 2000. године.

Као продуцент/директор водио је велики број независних пројеката и копродукција.

Добитник је признања интернационалног ранга - Златног ловоровог вијенца на МЕСС-у у Сарајеву, Награде за позоришно стваралаштво „Град театар“ фестивала Град театар Будва (2011), награде фестивала Дани Сарајева (2011) и јединствене награде националног значаја, „Никола–Пеца Петровић“ Позоришног маратона у Сомбору (2006). Године 1989. добија Специјално признање ЈДП-а. На Стеријином позорју, добио је глумачке награде листа Вечерње новости за улогу Николе у представи Наход Симеон, 1981. и награду листа Глас омладине за улогу Петруњеле у Дунду Мароју, 1977.

Иза себе је оставио супругу Весну, ћерку Бојану, сина Жарка, али и унуку Зору.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas