Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСПОВЕСТ

Језива животна прича наше легендарне глумице: Ево због чега је РАХЕЛА ФЕРАРИ оседела преко ноћи

Болна и језива исповест наше легендарне глумице

1657108015_rahela-ferari.jpg
Фото: Yоутубе принтсцреен
Oglas

Глумицу Рахелу Ферари гледамо често, иако она одавно није са нама. Преминула је 1994. године, у 82. години у Београду, а само неколико месеци пре тога престала је да се бави професијом коју је обожавала.

Прочитајте још: Са њом је био у браку 13 година: Ово је прва жена Бранислава Лечића (ФОТО)

Снимила је преко 90 филмова у периоду од 1951-1993. године, а и данас сви памтимо њене реплике из "Тесне коже", "Давитеља" и многих других остварења. Рођена је у Земуну, а једини спомен на њу је недавно уписано име на степеништу на Калварији. По њеном животу могао би да се сними филим који би иза себе оставио многа холивудска маестрална дела.

Одбивши да носи жуту траку којом су фашисти обележавали Јевреје, Бела Роксел Фрајнд, тада већ првакиња Српског народног позоришта, читавог рата провела је скривајући се од Гестапоа. Стално мењајући пребивалиште, ноћи је проводила по паланкама и селима између Београда, Земуна, Новог Сада.

У периферијску уџерицу код Магде, ситне неписмене жене, једне вечери упала је у рација. Док су нацисти лупали на врата, Бела се погледала у огледало и схватила да јој је коса у трену потпуно побелела. Тако је, у својој тридесет и некој години, оседела једна од наших највећих глумица Рахела Ферари - извод је из позориште представе "Рахелина кутија" која је пре неколико година оживела ову славну глумицу у "Југословенском драмском позоришту" и био је ово сјајан омаж уметници која од свог сна није одустајала ни када се супроставила немачким војницима како би преживела ратне године.

- Мувала сам се по периферији, тражила где да преспавам. Сазнала сам да једна жена издаје собу. Није ни питала ко сам и шта сам . А газдарица целе куће стално ме је опомињала да се пријавим и упишем у књигу. И, једне вечери око десет сати, а у седам је већ био полицијски час, зауставио се аутомобил пред капијом. Рација, питају газдарицу кога све има. Она каже имам овога и онога и једна се ту данима мува, а никако да се пријави. Била сам већ легла. Чујем да иду према соби. Устајем, огрнем се и кажем себи: "Сад је готово. Али, држи се до краја елегантно!". Приђем огледалу и видим да сам за тих неколико тренутака оседела. Куцају, ја отварам, Траже легитимацију, срећпм, неколико дана раније успела сам да добијем легитимацију и са измењеним именом уместо Рахела - Ружа. Кажем им да сам Ружа Ферари и да сам глумица - рекла је Ракел и додала:

- Гледају ме неповерљиво и питају што се нисам пријавила. И онда не знам ни сама како ми је мало на памет, одговорим: "Сваки дан се спремам али, знате, чекам аганжман у Панчеву. Треба да ми пошаљу телеграм из панчевачког позоришта". И ја тако говорим, они ме чудно гледају, кад се отварају врата кухиње и ја видим своју пријатељицу Смиљу. Полицијски чаш је не знам како сеусудила да дође, а она с врата: Ружо кажи драгичка, добила си ангажман, стигао је телеграм! Хајде, одмах пођи код мене да преспаваш, па ујутру одмах у Панчево". Ја почнем да скачем као од радости, и кажем овима из полиције: "Баш сте ми талични, добила сам ангажман!" Зграбим капут и легитимацију, и излетим из куће. Они сви остану забуњени. Смиља и ја трчимо, трчимо преко башти и плотова и, кад смо мало одмакле, ја је питма откуд она. Објашњава ми да је од комшије који је радио у полицији сазнала за рацију. Како је баш смислила Панчево не знам. Све то сада личи на бајку, кошмар, на ружан сан - закључила је глумица.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas