· · Коментари: 0

Најтужнија ПЕСМА Томе Здравковића је посвећена девојци која је умрла са само 20 година: Трагична СУДБИНА је угасила велику љубав

Када ју је први пут отпевао са њим је плакала цела сала

1668262818_Foto-Arhiva-Novosti.jpg
Фото: Архива Новости

Тома Здравковић певао је за Данку, Љиљану, Сању, Бранку, Наду, Јелену, Анђелу, Ану, Александру, Дијану, Фатиму, Мирјану, Марту, али мало је познато да је једној Славици, у коју је био смртно заљубљен, посветио једну од најтужнијих песама.

Према мишљењу многих, најтужнија песма Томе Здравковића написана је и само једном отпевана за једну Славицу плаве косе и плавих очију. У питању је песма "Букет белих ружа" која можда не спада међу његове највеће хитове, али дефинитвино крије најтужнију, истиниту причу о његовој првој љубави која је умрла не напунивши 20 година.

Тома Здравковић је у Тузли, док је још био непознат, упознао студенткињу Славицу. Волео је толико да је машао о одласку пред олтар са њом, али је из њеног дневника открио детаље о њеном интимном животу са познатим и непознатим мушкарцима, што га је шокирало. Тома и Славица су се свађали и раскидали, иако су једно према другом гајили снажна осећања.

Прочитајте још: "Популарност је опасна ствар": Мирослав Илић се осврнуо на своју каријеру, па додао ком се певачу УВЕК ДИВИО

Једна ситуација са Славицом била је веома непријатна.

"Мојој првој проби присуствовали су фудбалери Драган Шекуларац и Зоран Миладиновић. Подсмевали су ми се. Утучен и искомплексиран, нисам приметио да Славица седи са Зораном. Схватио сам да нешто није у реду тек кад сам им пришао. Пред целим друштвом рекла је да мора да обиђе неке пријатељице. Шта сам могао него да се сложим. Вратио сам се у пусту собу хотела "Балкан", а она се појавила тек после поноћи", касније је испричао Здравковић.

Када је 1963. године певао на Црногорском приморју добио је телеграм у којем га је лекар који је лечио Славицу обавестио да је она тешко, неизлечиво болесна и да жели да га види. Када је стигао у Сарајево, није могао да је препозна, јер је изгубила 30 килограма. Тома због наступа није могао да остане са Славицом, а неколико дана касније, стигао му је нови телеграм којим је обавештен да је његова љубав умрла.

Погођен њеном смрћу, написао је најдриљивију песму у каријери.

"Умрла је у Сарајеву, сахрањена је у родном Травнику, а ја сам стигао на свежу хумку, тек да положим букет белих ружа. Седам-осам година касније, баш у Травнику, први пут сам јавно певао песму њој посвећену која је била огледало нашег живота. Извео сам је тада и никад више. Плакао сам ја, плакала је цела сала. То није био концерт, већ опело... А била је плава са кратком косом. Имала је и очи плаве и помало тужне. Висока, са дугим ногама у плавим фармерицама, изгледала је као права "баба рога", причао је Тома једном, објашњавајући како је настала песма "Букет белих ружа".

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.