Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Животна прича жене која је измислила "Барби": Ево у коме је нашла инспирацију за најпопуларнију лутку на свету

Рут Хандлер направила је револуцију и индустрији играчака када је осмислила данас најпопуларнију лутку на свету - и то ону са пропорцијама одрасле жене

1690461106_Untitled.jpg
Фото: YоуТубе принтсцреен /МyТалкСхоwхероес
Oglas

Пре него што се појавила Барби, девојчице су се углавном играле луткама, што их је инспирисало да буду мајке. Дакле, од најранијег детињства индустрија играчака је стављала у улогу мајке која мора да храни, пресвлачи и да се брине о лутки.

Наравно, уз то је ишао и читав сет додатака, како би се девојчице училе о томе да је њихова највиша и најцењенија сврха у животу да постану - мајка.

Срећом, почетком 1950-их Хандлер је имала тада прилично револуционарну идеју да ће играње луткама које изгледају као одрасле жене помоћи девојчицама да замисле шта би оне могле да постану када одрасту.

Хандлер је црпела инспирацију од своје ћерке Барбаре, која се играла облачења с папирним луткама. Своју легендарну лутку је на крају назвала Барби, по својој ћерки Барбари.

Хандлер је већ била суоснивач компаније "Маттел" са својим супругом 1945. за продају рамова за слике пре него што су се окренули намештају за лутке и, на крају, другим играчкама. Али када је директорима открила идеју о лутки која изгледа као одрасла особа, они су се јако успротивили. Ниједна мајка, тврдили су, не би својој ћерку купила лутку с грудима.

Идеја је била у застоју све до 1956. када је, на одмору у Европи, Хандлер у продавници угледала њемачку лутку "Билд Лилли". Лутка је настала на идеји из стрипа о пин-уп-у с раскошном фигуром и дизајнирана је као секси жена за војнике током Другог светског рата.

Хандлер је једну од лутки донела у САД како би доказала Мателовим дизајнерима да могу да произведу нешто слично.

И тако је напокон настала "Барбие", први пут представљена на Сајму играчака 1959. у Њујорку носећи сада већ култни црно-бели пругасти купаћи костим који у филму Барби звезда Марго Роби носи у првој сцени. Барби је постала велики хит, а обожаватељи су тражили да има и дечка, па је тако настао Кен, назван по сину Рут Хандлер.

Како су године пролазиле, Барби је постајала много више од лутке коју би девојчице пресвлачиле. Постала је права жена од каријере – све од докторке, ветеринарке, астронауткиње, телевизијске репортерке, адвокатице и свега што вам падне па памет. За Барби не постоје ограничења. Она може бити баш све што пожели. Не мора да буде само мајка. И то је оно што је Рут од самог почетка и желела.

Протетика за груди након мастектомије - осмислила ју је Рут Хандлер

Рут се теком живота суочила се с бројним проблемима, али сваки од њих храбро је прихватила и претворила у нешто добро. Контроверзне груди с којима се играју мале девојчице заправо скривају инспиративну позадину о болести коју је успела да претвори у тако вредно наследство.

1970. Рут Хандлер оболела је од рака дојке. Губитак самопоуздања због губитка дојке накратко ју је удаљио из компаније Мател, а у једном је тренутку мислила да ће изгубити комплетну контролу над својим пословањем.

Током потраге за адекватном протезом након мастектомије Рут је одлучила да жели да помогне и другим женама које су се нашле у сличној ситуацији. Осмислила је протетику за груди, а њена компанија "Неарлy Ме" помогла је хиљадама жена у истој ситуацији и избацила прву протезу од течног силикона.

До тог револуционарног тренутка жене су користиле марамице, вату или чарапе како би напуниле грудњаке.

Деценије након што је изгубила дојку и више од две деценије након што је изашла прва лутка, јавно је објаснила да Барби с грудима није у служби објективизације жена, већ у служби женског оснаживања и прихватања грациозног тела сваке од нас.

"Када сам створила Барби, веровала сам да је важно за самопоуздање да се мале девојчице играју с лутком која има груди. Сада ми је још важније да вратим то самопоуздање женама које су га изгубиле", рекла је Рут у једном интервјуу. Као таква икона, јасно је да се Рут Хандлер појављује и у самом филму "Барбие".

БОНСУ ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas