Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОБИЧАЈИ

У ПОНОЋ ДОЧЕКУЈЕМО СРПСКУ НОВУ ГОДИНУ: Ево шта је ОБАВЕЗНО припремити за сутрашњу трпезу

Српска православна црква обележава Нову годину 14. јануара.

1610526105_Depositphotos_216596130_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Свуда у свету, код православаца и код римокатолика, прво долази Божић, па Нова година. Зато се и код православних верника честитке упућују на следећи начин: "Срећни божићни и новогодишњи празници", а не обрнутим редоследом.

Прочитајте још: Шта треба да урадите ако нисте запалили БАДЊАК у цркви? Ову грешку не треба да правите!

Према народним обичајима уочи српске Нове године спрема се свечана вечера, где укућани са гостима, пријатељима и сродницима уз весеље и песму чекају поноћ. Тачно у поноћ, сви се љубе и једни другима честитају долазак Нове године са жељама за дуг живот, добро здравље и успех у послу. На сам дан Нове године одлази се у цркву а после се обавља свечани ручак.

Тог дана једе се глава божићне печенице, а то је најчешће глава јагњета или прасета, а домаћице месе новогодишњу чесницу "Василицу".

Прочитајте још: ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СТЕФАН: Био је први мученик који је страдао за Господа! Ево зашто је још овај празник ВАЖАН ЗА СРБЕ

Поред Нове године, која је позната и под називом Мали Божић, 14. јануара обележавају се још два значајна празника: Обрезање Господа Исуса Христа и Свети Василије Велики.  Нова година се дочекује на духовни начин, молитвама и богослужењем.

Осим Српске православне цркве, стари, календар поштују још и Руска православна црква, Јерусалимска православна црква и монашка заједница на Светој Гори.

У духовном смислу, Нова постоји као симоличан почетак бриге за своје спасење. Тог дана би човек требало да преиспита себе и своја дела, како би првог дана у новој години кренуо правим путем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas