Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас је ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА! Немојте се ОГРЕШИТИ: До 21. септембра придржавајте се ПРАВИЛА и бићете здрави

Верници Српске православне цркве данас прослављају један од највећих верских празника, посебно слављен међу женама

1598563961_zena-u-crkvi.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Данас се у православљу слави Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице према грегоријанском календару. Овај велики празник завршава се Госпојински пост, а посебно је цењен међу мајкама и женама.

Данас се завршава Госпојински пост и посећују цркве и манастири широм Србије

Прочитајте још: "Митар је видео БЕЛОГ ПСА, опалио метак и угледао ПРАХ - убрзо је сазнао да му је СИН УМРО"

За празнике Велику и Малу Госпојину обичај је да жене поштују велики број забрана, које се односе на обављање послова у кући. Не препоручује се обављање кућних послова. За празник Успења Пресвете Богородице, исто тако, није добро ишта радити рукама, или започињати нов посао.

Успење Богордице
Сцена Успења Богородице обавезан је мотив на православним фрескама. Предање каже да је Богородица живела 60 година и надживевши свога сина, као сведок многих славних догађања, наставила његову мисију. По распећу Господа, Богородица је наставила да живи код Светог Јована Богослова и углавном је све време до смрти провела у Јерусалиму. У старости, често се на месту Вазнесења молила Господу да је што пре узме себи.

Прочитајте још: "Митар је видео БЕЛОГ ПСА, опалио метак и угледао ПРАХ - убрзо је сазнао да му је СИН УМРО"

Према православном канону, Успење Богородице слика се на западним зидовима православних манастира. У српском манастиру Жича, задужбини Немањића са почетка 13. века, осликана је једна од најлепших фрески успења.

Велики број цркава и манастира Српске православне цркве слави овај празник као своју славу.

Обичаји на Велику Госпојину

У неким крајевима сматрају да је у периоду између две Госпојине, Велике и Мале Госпојине која се слави 21. септембра, најбоље брати лековито биље којим се лече се разне болести.

Прочитајте још: Био је ОМИЉЕН СРПСКИ ВЛАДАР: Деспот Стефан је СПАВАО ОКОВАН и ноћу ШЕТАО по селу, а разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА (ФОТО)

По целој Србији се одржавају вашари и народни сабори. Један са најдужом традицијом је у Београду, код женског манастира у Раковици. Пресвета Богородица је, према веровању Срба, заштитница болесних, па су за Велику Госпојину у Србији многи болесници одвођени на изворе лековите воде да се умију.

Прочитајте још: Несвакидашњи случај! Медвед напао ПОЛИЦАЈЦА, па "ухапшен" на НЕОБИЧНОМ МЕСТУ

На дан Велике Госпојине беру се лековито биље и траве за које се верује да имају посебно чудотворну моћ. Беру се боровнице и лековите траве, а верује да се ће оне донети здравље и благостање свима у дому.

Девојке и момци који се упознају на вашарима и у портама манастира на овај дан и уговоре свадбу имају срећан брак и бројно потомство.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas