· · Komentari: 1
OBELISK

Bio je OMILJEN SRPSKI VLADAR: Despot Stefan je SPAVAO OKOVAN i noću ŠETAO po selu, a razlog se i danas PREPRIČAVA (FOTO)

Crkva Svetog Ilije u selu Markovac čuva sećanje na despota Stefana Lazarevića, ali i mnoge legende. Voleo da spava okovan lancima kako bi se i u snu setio da njegov narod nije slobodan a da je njegova obaveza da ga oslobodi

1597219466_03.jpg
Crkva svetog Ilije Proroka Foto: Vojislav Danilov
Raduj se zvezdo
Na zidu crkve nova spomen ploča posvećena plemenitom, mudrom i hrabrom vladaru, s natpisom: "Sveti Stefan Lazarević (1377-1427) Raduj se severna zvezdo Isusa Cara, raduj se kruno srpskih vladara".

Najzanimljiviji spomenik na planini Kosmaj iz srednjeg veka je nadgrobni spomenik despota Stefana Lazarevića, koji se i sada nalazi u porti crkve Svetog proroka Ilije u zaseoku Crkvine sela Markovac.

Pročitajte još: SRBI čuli i odmah REZERVISALI: Ovaj hotel poseduje SERTIFIKAT KOVID 19, a evo šta to ZNAČI

Obelisk sa zapisom o smrti omiljenog vladara postavljen je 1427. godine i najstariji je javni spomenik na teritoriji Beograda.

Pročitajte još: Misterija Hrtkovaca BRUJI SRBIJOM: Posle ZLATNE KACICE, lopovi PLJAČKAJU rimske vile pod okriljem noći i traže BLAGO (FOTO)

Ploča na ulazu Foto: V. D.

Na ulazu u portu nailazimo na tablu s likom despota Stefana. Dvorište je uređeno, ali pusto. Crkvu okružuju visoki razgranati hrastovi, a ispod njih su prazne klupe.

Lagano koračamo prema spomeniku od belog studeničkog mermera. Kao što je i despot bio visokog rasta i dostojanstvenog držanja, tako i obelisk deluje uzvišeno.

Krst ima telo, glavu i noge.

Na prednjoj strani kamena visokog oko dva metra uklesani su krst i slova staroslovenskom azbukom, koja opisuju smrt despota Stefana: "Ja, despot Stefan, sin svetoga kneza Lazara i po njegovu prestavljenju milošću Božjom bih Gospodin svima Srbima, Podunavlju i Posavlju i delu Ugarske zemlje i Bosanske još i Primorju Zetskome".

Obelisk Foto: V. Danilov

Pročitajte još: DVE godine su putovali do SRBIJE, a kada je došla CRVENA ARMIJA uništili su OFICIRSKE uniforme (FOTO/VIDEO)

Krst je urezan i na zadnjoj (zapadnoj) strani spomenika i deluje neobično - ima glavu, telo, noge.

Malo ko zna za spomenik.

- Malo ko zna za ovaj spomenik, retko ko namenski dođe da poseti mesto upokojenja despota Stefana, pa se posetioci iznenande kad čuju priču o njemu - govori otac Spasoje.

Despot Stefan je rado lovio na Kosmaju. Tako je jednog dana svratio sa svitom da se odmori i ruča na mestu koje se onda zvalo "Glava", "Glavica" ili "Drven Glava". Tu je ranije podigao crkvu. Otac prenosi predanje:

Despot je uzjahao konja,  sokola nije nosio kako treba, izgubio je ravnotežu i pao.

- Oko podne je zavladala jaka omorina i zapara. Od velike žege nije moglo da se diše, pa je despot odlučio da potraži hladovinu u okolnim šumama. Uzjahao je konja i uzeo kraguja na ruku. Dvorjani opaziše da despot, koji je bio izvrstan jahač, ovog puta niti konja jaše, niti sokola nosi kako treba. Despot je u trenutku izgubio ravnotežu i pao. Odneli su ga u šator, gde je izdahnuo. NJegove poslednje reči bile su: "Po Đurđa, po Đurđa!" 

Gde je grob?
Postoji i verzija da su despota ubili stražari kod manastira Manasija jer ga nisu prepoznali, pa je sahranjen u crkvi koju je podigao u znak pobede nad Brankovićima. U Markovcu je sahranjen prazan sanduk da bi se sakrio njegov pravi grob od Turaka. Dugo se verovalo i da despot počiva u manastiru Koporin.

Ovo se zbilo na mestu gde je sada spomenik.

Pročitajte još: U Beogradu postoji knjiga od LJUDSKIH KOSTIJU i potpis poslednjeg PRAVOSLAVNOG CARA: Evo priče!

Crkva je sagrađena zalaganjem knjaza Miloša.

Pretpostavlja se da je crkva koju je podigao despot Stefan bila gde je i sadašnja. Ipak, to su samo pretpostavke. Posle propasti Prvog srpskog ustanka, Turci su je opljačkali i spalili. Zalaganjem kneza Miloša Obrenovića nova crkva je sagrađena 1836. godine. Ta crkva je 1884. stradala u zemljotresu, pa je 1886. na istom mestu podignuta ova, koja postoji i danas.

Ikonostas u crkvi Foto:V.D.
Despot je noću šetao po selu da vidi kako narod živi.

Meštani Markovca s kolena na koleno prenose legende o despotu Stefanu. Priča se da je despot voleo da spava okovan lancima kako bi se i u snu setio da njegov narod nije slobodan a da je njegova obaveza da ga oslobodi. Govori se i da je često izlazio noću sa slugom, išao kroz selo da vidi kako živi običan svet, da je pomagao sirotinju...

Pročitajte još: Kada je PUTIN seo na OVU STOLICU svi su znali da će biti prvi čovek RUSIJE (FOTO)

Čak se i o spomeniku ispredaju priče. Prema jednoj od njih seljaci iz obližnjeg Jagnjila pokušali su da ga premeste, kako bi njihovo selo dobilo na značaju. Odmah su počele nepogode, volovi nisu mogli da se pomere, te su se akteri ove legende uplašili da će navući zlo i kletvu i obelisk je ostao tamo gde je bio.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.