Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
С.И.А.Ц.Е. пушке за избирљиве купце

Добро скривен БИСЕР Бреше (ФОТО)

Пет метака добро дође у лову на опасну (афричку) дивљач, али у таквим ситуацијама много је битније упутити муњевит други хитац, што је предност дрилинга

1597844758_SIACE.jpg
СИАЦЕ - Фото: С.И.А.Ц.Е. инфо
Oglas

Од самог настанка ватреног оружја Бреша је била један од најбитнијих центара оружарства, а такав статус задржала је и до данас. Поред гиганта светског гласа какав је “Берета”, ова област се може похвалити и мноштвом мањих и мање познатих произвођача.  

Прочитајте још: Већ само име легендарног произвођача - МАУСЕР, говори да је у питању изузетно оружје (ФОТО)

Предности система са скривеним ударачима су очигледни али када говоримо о естетици, тешко је не приметити Суперлуссо, Фото: С.И.А.Ц.Е. инфо 

Немојте да вас величина завара, јер вас њихови производи често могу оставити без даха. Без императива израде великих серија и трке за смањењем трошкова производње, мањи произвођачи задржавају избирљивог купца у центру пажње водећи рачуна о сваком детаљу и улагањем сати и сати ручног рада у израду сваког појединачног примерка. Типичан представник такве фирме је С.И.А.Ц.Е. која квалитетом израде далеко превазилази своје оквире и стаје раме уз раме са најбољима.  

Три генерације породице Гелмини 

Скоро непозната ловцима са Балкана, С.И.А.Ц.Е. (акроним за “Социетал Италиана Арми Цоммерциал Естеро”) је оружарска радионица основана још 1950. године. Четрдесет година касније, браћа Ђузепе и Ивано Гелмини су је откупила и учинила породичном фирмом у правом смислу те речи. Поред браће, у фирми је све до своје 95. године радио и њихов отац који је такође по струци био оружар да би се почетком новог миленијума запосленима придружило и троје њихове деце - Ђузепеова ћерка и два Иванова сина. Пре него што су се опробали у вођењу сопствене производње, браћа Гелмини су прва искуства стицала у другим оружарским радионицама којима регија око Бреше и Гардонеа обилује, као што су “Боссис”, “Пиотти”, “Риззини”, “Фамарс” и други. 

Комплет какав се само пожелети може, Фото: С.И.А.Ц.Е. инфо

Током година Ђузепе се специјализовао за радове на металу, док је Ивано вештину обраде дрвета довео до савршенства. Тако су постигли савршену комплементарност која има је омогућила да самостално пружају комплетну пушкарску услугу. Ипак, данас су врло ретке чак и највеће компаније, из ма које области индустрије које су у могућности да израђују комплетне производе у сопственим погонима, већ имају своје подизвођаче, те и С.И.А.Ц.Е. тако ради. 

Оружарска традиција 

Будући да не могу бити најбољи и конкурентни у сваком сегменту одлучили су се за еклектички приступ - набављају баскуле и цеви у тзв. “белом стању” од произвођача из Бреше, којима је то доминантан посао. Комплетан механизам су сами дизајнирали и производе их у сопственим погонима. Најтежи и најосетљивији радови који практично издвајају и дефинишу врхунску пушку, као што су ручно пасовање делова, упаривање цеви (не могу довољно да нагласим колико је тај процес осетљив и кључан за двокугларе), гравирање, кундак, финиширање,  све у складу са жељама купца, у рукама је само седморо стално запослених у овој добро скривеној тајни Бреше.  

Положаре јединствене на свету 

Врста гравуре, дубина, уградња племенитих метала, машта купца и дубина његовог џепа једина су ограничења, Фото: С.И.А.Ц.Е. инфо

Окосница производње још од самог оснивања били су разни модели ловачких пушака положара. Избирљиви купци могу да одаберу моделе са и без екстерних ударача, као и са стандардним или продуженим металним бочним плочама на баскули. Поред стандардних калибара 12 и 20 на располагању су и лакши калибри 28 и .410 који користе мање баскуле, какве се примењују и на двокугларама.  

Дужина цеви је такође ствар избора, али је максимална понуђена дужина 71 цм, па у зависности од модела, калибра и дужине, тежина оружја варира између 2,3-2,7 кг. Традиционални модели са екстерним ударачима имају и опције самонапињућих ударача, ејекторе и један обарач што их чини јединственим у својој категорији на свету.  

Овакав избор двокуглара на једном месту ставља пред велику дилему и најодлучније љубитеље оружја, али једно је сигурно - за који год модел да се одлучите, нећете погрешити, Фото: С.И.А.Ц.Е. инфо

Нешто касније у С.И.А.Ц.Е. одлучују да портфолио прошире и бокерицама. Засад производе два модела - Митос ЕЛ и Вицтори, на којима је примењен поуздан и снажан Босс систем брављења, што их чини атрактивним и траженим у трап дисциплини. Избор калибара и дужина цеви је идентична као код положара, баш као и квалитет израде који је неупитан. Глава пушака је израђена ковањем из једног комада хром-молибденског челика и потпуно је термички обрађена. После успеха на тржишту ловачких пушака, С.И.А.Ц.Е. је још 2004. године храбро закорачио на територију резервисану само за најбоље пушкаре - област двокуглара. 

Аристократске пушке - двокугларе 

Била је то добра не само пословна одлука, већ и природно ширење пословања, будући да се исте баскуле, механизми и дрво користе за обе категорије оружја. Једине разлике су у цевима и делимично у технологији, али овој компанији знање, дефинитивно не недостаје. Са аспекта пушкарског заната двокугларе и дрилинзи спадају у најкомплекснија оружја, па не чуди да су израде оваквих пушака врло често дипломски радови за калфе са вишегодишњим искуством, који претендују да постану мајстори. 

Често слушам полемике на тему потребе за двокугларама. Главни аргументи су да су ловови на опасну дивљач све ређи, обртночепне пушке имају веђи капацитет (3-5 метака), да су прецизније и уједно значајно јефтиније од двокуглара. Све је то тачно али и - ирелевантно.  

Дозволите да појасним: ловови на опасну дивљач јесу ретки, али недовољно да не поведемо рачуна о себи - уколико имамо среће да у њима учествујемо. Пет метака добро дође у таквим ситуацијама, али много је битније упутити муњевит други хитац, него пет у 10-15 секунди, што је време које сигурно нећете имати у таквим ситуацијама. Како оптички нишан на двокуглари обично упуцавате на “прву” цев (предњи обарач), нема никаквог разлога да у случају првог хица “на хладно” прецизност пушке буде имало лошија од стандардног ловачког обртночепног карабина. 

Додатна четири метка у кундаку су “златна резерва” која ће вам кад-тад затребати, Фото: С.И.А.Ц.Е. инфо

Док у случају брзог другог хица у рањену и разбеснелу животињу, који се по правилу упућује са неколико, до неколико десетина корака, о прецизности не треба ни дискутовати. Разлика у цени је, истина, значајна али уз куповину ове, слободно могу да кажем, аристократске пушке, добијате и комадић европске ловне традиције и придружујете се носиоцима духа давних времена, који су током својих пионирских експедиција тек откривали подсахарску Африку и Азију а то нема цену.  

Калибри по амричком укусу 

Следећи исти приструп као код ловачких пушака, С.И.А.Ц.Е. у свом производном програму има двокугларе са и без екстерних ударача. Модел Јукон опремљен је механизмом са спољним ударачима и хладно кованим цевима од хром-молибден челика које су упарене на даљине од 50 метара. Верзија Луссо има дуге бочне плоче гравиране по наруџбини и кундак од турског ораха високе класе. На моделу Стандард кундак је од ниже класе дрвета и сандук са “цасе харденинг”, што означава процес повећања површинске тврдоће који оставља врло лепе карактеристичне шаре по површини. Ово 3,9 кг тешко оружје нуди се у калибрима 8x57 ЈРС, .45-70 Говернмент, .444 Марлин и, зачудо у једном калибру без венца - .30-06.

Произвођач је мислио на сваки детаљ, чак је поставио и металну плочицу на рукохват за даљу гравуру или иницијале, Фото: С.И.А.Ц.Е. инфо

Уобичајена пракса је да се за преламаче користе калибри са венцем јер чауре са жлебом приликом екстракције могу да праве проблем, али Гелминијеви су сопственим оригиналним решењем успели да превазиђу овај проблем. Већ по избору калибара јасно је да је америчко тржиште сматрано приоритетним. Код модела Луссо кундак се прави по мери стрелца, а и дужина цеви је ствар избора.  

Незабораван трзај 

Биг Хунтер је, како сам назив наговештава, намењен лову на најтежу дивљач која хода (а Бога ми и која је икада ходала) Земљом. Избор калибара је повећи и креће се у распону од .375 Х&Х до .500 Нитро Еxпресс. Имајући у виду да је пушка тешка 4,5 кг претпостављам да је трзај... незабораван. 

Естетика пушке зависи искључиво од жеље и расположивог буџета наручиоца, Фото: С.И.А.Ц.Е. инфо

Представљање најексклузивније и мени најдраже двокугларе оставио сам за сам крај.  Модел Аласка ЕЛ са боxлоцк системом прави се се искључиво са продуженим бочним плочама и кундаком од ручно уљеног полираног турског ораха највишег квалитета. Уколико купац не изрази другачију жељу, Аласка ЕЛ се испоручује са 100% ручно гравираним арабеска мотивима. Дужине цеви и кундака такође зависе од купца, баш као и избор скидајућих монтажа за оптички нишан.  

Префињена Аласка 

Оптичко влакно на предњем нишану једини је детаљ који одудара од класичног, али је више него оправдан с обзиром на основну намену овог оружја - лов у покрету. Пушка на којој заиста нема шта да се дода нити одузме нуди се у калибрима 7x65Р, 9,3x74Р, .30-06, .45-70 Говернмент и .444 Марлин.

Мyтхос ЕЛ је право уметничко дело, Фото: С.И.А.Ц.Е. инфо

Са цевима од 60 цм тешка је само 3,5 кг а дужина не прелази 103 цм што је чини веома спретном и погодном за брзо праћење мете. Уколико још нисте потрошили буџет за пушку и желите да на истој баскули имате и сачцмарицу, у С.И.А.Ц.Е. ће са задовољством за вас да израде и пар цеви које ће, због димензија главе, бити лимитиране на калибре .410 и 28. 

Прочитајте још:  "ДОГОВОРЕНО ОРУЖЈЕ": Нова руска пушка изазвала велико интересовање јавности (ФОТО)

Ако сте пасионирани ловац и колекционар вредних ствари, С.И.А.Ц.Е. је моја топла препорука без обзира да ли тражите пушку за лов крупне или ситне дивљачи. Будући да изузетно ценим ручни рад, савршену израду и произвођаче којима великосеријска производња није ултимативни циљ, а притом очекујем цену значајно повољнију од немачки произвођача, надам се да ћу ускоро бити у могућности да купим а за вас и тестирам једну Аласку. 

Игор ТОДИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas