· · Коментари: 1
НЕОТКРИВЕНО

Два ДОКАЗА о ТУНЕЛУ испод Петроварадинске тврђаве постоје: Налазе се у БЕЧУ и на ТИТАНИКУ (ФОТО)

Прича о тунелу испод Дунава стара је деценијама, али васкрсава само у ретким круговима.

1598963549_PetorvaradinSKracen.png
Фото: В. Д.

Велики знак питања ставља се изнад Петроварадинске тврђаве, о којој су се одувек испредале маштовите мистерије, а због које је подземни лавиринт наводно и настао.

Прочитајте још: Црној мачки одсеку реп или се нађе змијска кошуљица: Баба СИНЂА код Неготина баца чини и скида магију (Фото)

Тајни пролаз Фото: В. Д.

На званичним мапама, тунел не постоји. Картографи су уписали само 16 километара дугачке подземне војне галерије, а подводна грађевина остала је да лебди између мита и истине.

Последњи пут су кроз тунел прошли 1913. године.

Војислав Девић, архитекта, картограф и урбаниста из Новог Сада тврди да тунел испод Дунава постоји и уверава нас да ће наставити подводна истраживања како би доказао да је то више од легенде. Сећа се да је о тунелу први пут чуо 1963. године, када му је рођака Дренка Богојевац испричала да је последњи пут туда прошао један брачни пар, 1913. године.

Улаз у тунел је био код крипте цркве Светог Јураја.

- Тунел је већ тада пропуштао воду, после чега је вероватно потопљен. Моја баба-тетка ме је одвела на тврђаву и показала ми да се улаз у подводни лавиринт налазио код крипте Цркве Светог Јурја, поред степеништа, а излаз код Цркве Светог Јана Непомука, која је срушена 30-их година прошлог века.

Брукшанац
- Брукшанац је било мало утврђење које је служило за одбрану тврђаве, а снабдевали су се кроз тунел. Знамо колико је Петроварадинска тврђава била важна за одбрану Хабзбуршког царства. То је била највећа инвестиција Аустроугара у другој половини 18. века и друга највећа тврђава у Европи. За одбрану је настала мрежа тајних тунела - каже архитекта.

Прочитајте још: Стари Египћани су пронашли еколошку боју која ХЛАДИ зграде, а ми је свакодневно користимо као ШМИНКУ

Девић је са екипом професора др Тоше Нинкова, геодете, организовао подводну пловидбу Дунавом и сонаром кренуо у истраживачке походе. Подземна грађевина стварно постоји и праве 3Д модел.

Генерал је добио наређење да зазида улазе у тунел.

Девић верује да је на крају Првог светског рата последњи генерал Аустроугарске добио наређење да зазида све улазе и излазе тунела, пре него што ће у објекат ући српска војска.

Карађорђе, Тито...
Још у време Наполеонових ратова сво злато пренето је и сачувано у тврђави. Најпознатији затвореници били су Карађорђе, Васа Пелагић и Тито. Геостратешки је замишљена као бедем хришћанства.
Постоје два папира као доказ: један је потонуо на Титанику, а други је у Бечу!

- Тунел дугачак око 30 километара сигурно није нестао, није га однео Дунав. Постојала су два папира као доказ. Један је потонуо са Титаником, јер је био спакован за неку изложбу, а други се налази у бечком архиву и сасвим је логично што Аустријанци неће да га предају, јер још нису преболели пораз у рату и рачунају да би могли да се врате, исто као што Срби намеравају да се врате на Косово - каже архитекта.

Прворазредна туристичка атракција!

Велика је штета што не постоји национални интерес да се истражи и потврди прича о подземном тунелу.

Прочитајте још: У овом градићу чим падне киша сви БЕЖЕ из поља, јер тамо камење РАСТЕ!

- Замислите када бисмо успели да га лоцирамо, испумпамо воду, урадимо изолацију, уведемо светла и вентилаторе... Па имали бисмо феноменалну туристичку атракцију испод Дунава, који је кроз историју увек имао занимљиву причу.  - поручује Девић.
 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.