Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВРАЏБИНЕ

Црној мачки одсеку реп или се нађе змијска кошуљица: Баба СИНЂА код Неготина баца чини и скида магију (Фото)

За љубавну магију користи 41 зрно, али никада није врачала са људским ребром

sindjaa.jpg
Oglas

Чини се да је неготинско село Шаркамен крај света. Већина домова је одавно пуста, а стотинак преосталих мештана затворило се у своје одаје до јутра. Будни су само чувари старе воденице у шуми.

Прочитајте још: Свети храст помаже нероткињама, а ђавоља вода да људи прогледају: Пет мистичних места која се налазе у Србији

Војкан и Драган Милошевић из Шаркамена сакупљају дрва и пале ватру у дрвеној колиби са млином, јединим у овом крају који још увек ради. Звук чекетала одзвања као пријатна, давно заборављена песма. У неко доба стиже осамдесетогодишња Синђелија Марјановић. Бака у народној ношњи источне Србије, са цветом уденутим у косу. Долази да самеље жито. И да, онако успут, пребаје путницима намерницима. Да им каже да ли их је неко урекао и да им измађија да буду здрави и сретни.  

Потребно је тачно 41. зрно кукуруза да се баје.
Баба Синђа зна да измађија Фото: В. Данилов

Ватра пуцкета у воденици. Бака седи крај огња. Броји зрна кукуруза - тачно 41. Ређа их по дрвеном столу и почиње да изговара бајалицу. Наглас, час тише и мекше, час гласније и оштрије. Баба Синђа тражи од зрневља да јој кажу истину, па ако буду искрени, посејаће их да се умноже. Ако је слажу, бациће их да их стока поједе.

Прочитајте још: У овом градићу чим падне киша сви БЕЖЕ из поља, јер тамо камење РАСТЕ!

Осамдесетогодишњакиња у ношњи се задовољно осмехује. Каже  да урок постоји, али да ће га она отклонити. Цветом црвене мушкатле натопљеним водом и жаром ватре, баје за љубав. Изговара речи као песму која никако да се заврши. Да урок оде, а срећа дође. На крају нам ставља тај цвет на груди и каже да воду из дрвене чиније бацимо преко врата воденице.

Баба Синђа баје
Цветом мушкатле баје за љубав.

- Најчешће млади урекну младе, а онда ми прискочимо у помоћ, много волим када неког усрећим, поготово када је млад и леп, а пати – каже Синђелија Марјановић.

Кукуруз јој покаже да ли муж вара жену или она њега, ко је урекао девојку да не може да пронађе момка или остане трудна.

Прочитајте још: Стари Египћани су пронашли еколошку боју која ХЛАДИ зграде, а ми је свакодневно користимо као ШМИНКУ

Људи јој се често обраћају када имају грудобољу, па их она излечи природно избушеним каменом. Или металним ланцима када имају проблем са стомаком. Лечи и стоку, а неретко јој долазе мештани околних села да им пребаје због сушне. Људи траже утеху и у случају изненадних свађа у породици.  Дођу очајне жене и кажу јој да им се чини као да им је неки ђаво ушао у кућу.

Мушкатла за љубав

- И јесте враг, али ја га отерам да се никад више не врати - каже.

Баба Синђа зна врага да отера, излечи нероткињу, смири свађу, пронађе лек, заустави сушу...

Научила је то баба Синђа још као девојчица, од своје баке којој је древно магијско учење открила њена бака, а њој њена... Та вештина се преноси по женској линији, са колена на колено. Као привилегија. Чим девојчица постане мало зрелија, породична школа бајања почиње. И свака се  томе радује, знајући да није мала ствар ући у свет враџбина.

Прочитајте још: Ивана Грозног одгајила је СРПКИЊА, а сада је откривено шта је утицало на то да УБИЈЕ НА ХИЉАДЕ ЉУДИ

Реквизити за врачање Фото: В. Данилов

Баба Синђа бајалице изговара на српском, а друге жене из овог краја изговарају на влашком.

- Ја сам ту да би људима било боље, када ме питају да некоме уврачам да умре или буде несрећан у љубави, увредим се и кажем му да одмах оде - каже баба Синђа.

Влашка магија је као завет ћутања - користе је али нико не признаје.

Иако признаје да је овај крај по томе познат, она о влашким чинима неће да говори. Каже да их бацају зле жене. Она никада у бајању не користи људско ребро или менструалну крв. Због тога после њених враџбина нико нема тешке главобоље, нити изненада пада у депресију.

За црну влашку магију се верује да је најјача и најопаснија, сви знају да постоји, али нико о томе не прича нити признаје да се њоме бави. То је као завет ћутања. У Неготинску крајину долазе људи из свих крајева Србије када имају проблем, надајући се да ће им врачаре помоћи. Углавном су жене тражиле да уврачају другим женама због мушкараца.

Магија за супарницу
Говорило се да кад нека девојка жели да унесрећи супарницу, мора да се скине гола и уђе у реку, запали свећу, обари јаје и баци га у двориште другој жени. Или убере траву моруну која расте у планини, запали је и убаци у њен дом.

Прочитајте још: "Тело повијено, очи су жалосно пиљиле у мене, а онда су се проламали најужаснији крици": Замак у ком је одрасла Елизабета друга крије ужасну ТАЈНУ

Док стари камен меље жито, ватра тиња и чува ноћ од будних сазнајемо и да обред иницијације подразумева да жена која жели да приступи реду врачара, мора да ухвати црну мачку и одсече јој реп. Или да набави змијску кошуљицу. Доказавши се на тај начин, спремна је да званично уђе у мистични магијски круг врачара. И тако то почиње...

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas