Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Двобоји перкусионим пиштољима

Џентлменски начин решавања сукоба стигао до Олимпијаде

Разјаснимо неколико детаља везана за двобоје ватреним оружјем пре него што су револвери ступили на сцену и знатно изменили историју људске цивилизације.

1596646756_dvoboji.jpg
двобоји - Фото: приватна збирка Олега Волка
Oglas

Дуели једнометним пиштољима су од самог зачетка сматрани „џентлеменским“ начином решавања личних анимозитета, уступивши место раније коришћеним мачевима. Приликом двобоја се стриктно водило рачуна да су учесници равноправни у смислу коришћења оружја, па су секунданти били обавезни да провере исправност и једнообразност пиштоља. 

Прочитајте још: О овом хотелу КОЛАЈУ ПРИЧЕ, сваки детаљ говори ЈЕДНО, а сада мами и СРБЕ (ФОТО)

Када је то било могуће, кориштени су „близанци“, што је изнедрило рафиниране примерке који су у своје доба коштали читаво богатство и били престижни статусни симбол. Уколико нису били расположиви, водило се рачуна да су пиштољи што приближнијих општих карактеристика, у смислу дужине цеви и калибра, а сматрало се нечасним варањем ако један учесник има оружје са жлебљеном цеви а други не. 

Правила двобоја 

На Олимпијским играма 1908. године у Лондону симулација двобоја била је уврштена у програм, али као показна, а не такмичарска, фото: приватна збирка Олега Волка

У Ирској је 1877. године донет списак 26 правила за одржавање двобоја назван “Цоде Дуело”, према којим су господа могла да задобију повраћај части у цивилизованом маниру. Овај правилник се брзо проширио светом у донекле измењеном облику, све док двобоји нису потпуно забрањени. 

Прочитајте још: Револвер којим је шериф Дивљи Бил Хикок устрелио 100 људи

Сцена из филма “Тхе дуаллистс” са Харвијем Кајтелом И Китом Карадином, фото: Yоутубе, принтсцрине

Све до друге деценије двадесетог века се одржала симулација двобоја оваквим пиштољима, осим што је уместо оловних кугли коришћен пројектил од воска. Чак је на Олимпијским играма 1908. године у Лондону ова дисциплина била уврштена у програм, али као показна и без доделе медаља. 

Важна улога секунданата 

По првобитним правилима, најпре је било обавезно покушати нагодбу уз извињење, а уколико то не би донело жељени резултат – бирано је место, време и оружје за дуел. Секунданти су проверавали да оружје није напуњено са више од једне кугле, а учесници су одабирали даљину и обично почињали тако што би стали леђа уз леђа и прешли десет корака, потом према нахођењу отварали паљбу или не. 

Све до друге деценије 20. века се одржала се симулација двобоја оваквим пиштољима. Уместо оловних кугли коришћен је пројектил од воска, фото: приватна збирка Олега Волка

Супротно увреженом мишљењу, неретко се двобој завршавао само рањавањем, а не баш тако често смртним исходом. 

Прочитајте још: Модерна перкусиона пушка (ФОТО)

Заблуда како се двобој могао завршити испаљивањем хица у ваздух је нуспродукт одређених филмских остварења, јер је правило број 13 правилника о дуелима стриктно забрањивало такав поступак, сматравши како ће једна од две стране бити омаловажена. 

Милан Милановић

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas