Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Хормони утичу на телесну тежину: Ови кораци олакшавају МРШАВЉЕЊЕ

Хормони регулишу бројне процесе у организму, а у великој мери утичу и на мршављење. Хормонска неравнотежа отежава борбу против килограма, али жељена линија ипак није недостижна.

1607777216_Depositphotos_86045384_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Синдром полицистичних јајника карактерише неравнотежа репродуктивних хормона. Осим проблема са јајницима (проблем са развојем и ослобађањем јајних ћелија), долази до гомилања масноће око струка. Маст на стомаку смањује реакцију на инсулин, хормон који помаже телу да обрађује шећер, чинећи да тежина додатно расте.

Да бисте то спречили, следите ове савете:

  • Испробајте дијету са мало угљених хидрата и повећајте унос протеина. Жене са синдромом полицистичних јајника често су резистентне на инсулин. Смањивање садржаја угљених хидрата смањује ниво инсулина, што може помоћи у губитку тежине. Једите што више поврћа без скроба (лиснато поврће, махуне, мрква) и свеже воће, а избегавајте житарице.

Прочитајте још: Дијета без дијете – да ли је могуће?

  • Прво вежбајте, па тек онда једите. Вежбање непосредно пре оброка побољшава метаболизам. Тело тад троши додатне залихе глукозе, што помаже да ниво инсулина буде нижи. Радите интервални тренинг високог интензитета или било који тип кардио вежби.
  • Фокусирајте се на већи унос влакана која ће помоћи да дуже будете сити уз мање калорија. Осим тога, сложени угљени хидрати са високим садржајем влакана неће подићи шећер у крви на исти начин као што то чине прости угљени хидрати.

Фото: Депосит

  • Бирајте здраве масти (маслиново уље, авокадо) уместо оних лоших. Једите више ферментисане хране како бисте надокнадили мањак добрих цревних бактерија. У јеловник убаците пробиотике.
  • Смањите унос кофеина. Ако га узимате у великим количинама, он може ометати овулацију и повећати хормоне стреса, што може довести до хормонских поремећаја.
  • Избаците просте шећере јер они нагло повећавају ниво шећера у крви, после чега долази до његовог пада и жеље за храном. Ако жудите за нечим слатким, поједите воће.
  • Једите довољно јер изгладњивање касније доводи до преједања. Дуготрајно ограничење калорија може успорити метаболизам и изменити начин функционисања хормона.

Прочитајте још: До САВРШНЕ ЛИНИЈЕ са мало труда: Једноставни савети за губитак килограма

  • Држите стрес под контролом јер он повећава ниво кортизола, што је повезано са гојењем.
  • Размислите о кориштењу суплемената. Витамин Ц и селен подстичу јетру да разграђује додатни естроген у телу, који је карактеристичан за жене са синдромом полицистичних јајника. Пре коришћења суплемената, обавезно поразговарајте са својим лекаром.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas