· · Коментари: 0
ФУТУРИСТИКА

СВАШТА! У лобању је уградио антену, уз помоћ ње ЧУЈЕ БОЈЕ И РАЗГОВАРА (ФОТО)

Нил Харбисон је 2004. године уградио антену у лобању и није могао да добије британски пасош, јер на слици не сме да постоји ништа осим лица. Успео је да уз помоћ адвоката докаже да је антена његов орган и званично је постао први човек-киборг.

Нил Харбисон живи у Њујорку, а пореклом је Британац (отац је Ирац, а мајка Шпањолка). Има 36 година, уметник је и први је киборг. Тачније, он је борац за права киборга и транс-врста. У свету је познат као прва особа која је својевољно пристала да јој се у главу угради антена.

Често држи предавања Фото: Youtube/ screecshot TED

Прочитајте још: Роботи ће заменити туристичке раднике: Консијеж је остао без посла, нек се спреми БАРМЕН (ВИДЕО)

Нил је рођен као далтониста и спектар боја које види је скроман. Због тога је пристао да буде део експеримента. Наиме, из главе му извире антена уз помоћ које, коначно, може да види боје.

- Не само што видим, ја чујем боје - каже Нил.

Антеном види, чује, разговара, сакупља информације...

Тачније, Нил објашњава да боје сада доживљава као што их ми видимо преко екрана. Антена, која је уграђена 2004. године у његову главу, шаље аудио вибрације кроз лобању: електромагнетне, музичке и остало што може да стигне путем интернета! Кроз своју WiFi антену добиј и сигнале са сателита! Он је прва особа која је регистрована као - киборг.

Воли боје Фото: Youtube/ screenshot BBC News

- Људи су у обавези да користе технологију и повезују је са својим чулима, јер бити киборг није обична одлука, ја сам уметник и своје тело и мозак третирам као скулуру - каже Нил.

Тело и мозак третира као скулптуру, јер су људи у обавези да користе нове технологије!

Он није прва особа која је трансформисала тело у циљу уметности, то је прва урадила контроверзна уметница Орлан. Она је урадила девет операција како би лице прилагодила западњачком лепотном идеалу. Међутим, Нил је трансофрмисао чула, па његова антена претвара боју у звук!

Нил је презадовољан својом антеном и често држи предавања о томе колико му је променила живот. Он је, чак, 2010. године основао Киборг фондацију, а 2017. Удружење транс-врста како би се борио за права полу људи полу аутомата. Ово удружење пружа бесплатну правну помоћ свима који желе да се "самодизајнирају".

Нил иМун Фото: Youtube/ screenshot Design Indaba
Страствени је борац за права киборга.

Наиме, Нил сматра себе уметником који креира тела и комбинује технологију са хуманоидним органима. Рецимо, он је у непрестаном контакту са пет особа на пет континената и једни другима шаљу слике, поруке и мисли. Америчка глумица Руби Вакс је била прва особа са којом је обавио директан телефонски позив кроз антену, без телефонског апарата.

Полицајци су му поломили антену у Барселони током демонстрација, јер су мислили да их снима.

Занимљиво је да је током демонстрација у Барселони његова антена уништена, јер су полицајци мислили да је реч о камери и да их све време снима. Набавио је нову.

Жена киборг
Нилова најбоља пријатељица плесачица Мун Рибас је прва жена киборг. Она је 2007. године уградила у стопала сензоре помоћу којих осећа сеизмичке активности.

Прочитајте још: Научници предвиђају да ћемо ПУТОВАТИ КРОЗ ВРЕМЕ: Ево и на који начин

Нилова антена је, уствари, соларна круна кроз коју прима податке о времену и кретању Сунца током 24 часа. Администрација је 2004. године одбила да му изда британски пасош, јер на слици не сме да постоји ништа осим лица. Он је успео да уз помоћ правника докаже да је антена његов орган и тако постао први човек киборг.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.