Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
БОЈА ОЧИЈУ

Када и зашто се БЕБАМА мења БОЈА ОЧИЈУ?

Бебе кад се роде могу имати светле очи, али касније промене боју. Сазнајте зашто и када ће очи ваше бебе променити боју, али и како генетика утиче на физички развој детета.

1600769754_Depositphotos_8965479_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Уз честа питања о томе када беба почиње да седи, пузи и хода, многе родитеље занима боја очију њиховог детета. Хоће ли бебине очи остати тако светле? Хоће ли беба на крају имати татине плаве очи? Или ће бити као мама, смеђих очију? Зашто твоје дете има пуно тамнију боју очију од своје браће и сестара? И зашто се бебама уопште мења боја очију?

Пигмент од ког зависи боја очију

Када се бебе роде, посебно оне светле пути, имају светлу боју очију због јако мало меланина у очима. Меланин је пигмент који даје боју очима, кожи и коси. "Количина меланина у дужици, обојеном делу ока, одређује коју боју очију ће особа имати", објашњава дечји офталмолог Доуглас Фредрицк. 

Генетика одређује колико меланина или пигмента ће особа имати у свом телу. ДНК који ваша беба прима од вас и вашег партнера одређује хоће ли очи бити смеђе, плаве, зелене или друге боје. Дете се може родити са плавим очима (јер очи понекад не производе пуно или уопште не производе меланин док је беба у матерници), али након рођења - светло подстиче производњу меланина, због чега се боја очију може променити током времена. 

Прочитајте још: БЕБЕ и КУЋНИ ЉУБИМЦИ: Како да их упознате и организујете другачији живот

- Важно је разумети да није боја пигмента та која узрокује промену. Не постоји плави, сиви, зелени или смеђи пигмент у оку - наглашава офталмолог и додаје како је једини пигмент који имамо у очима смеђи, а количина тог пигмента одређује хоће ли нечије очи бити светлије или тамније.

Фото: Депозит

Без обзира на науку, чини се као једноставна једначина: Један родитељ са смеђим очима плус други родитељ са смеђим очимаједнако је једна беба са смеђим очима, зар не? Не нужно.

Постоје вишеструки гени у нашем телу који доприносе боји очију. Чак и ако обоје родитеља имају смеђу боју очију, могуће је да беба на крају има плаве очи, ако родитељи имају гене за плаве очи негде у генетској конституцији, односно ако имају мутирани ген који се може пренети кроз низ генерација као рецесиван. 

Прочитајте још: Ако дете ПЛАЧЕ у туђим рукама - НАДРЉАЛИ сте! Под хитно нешто предузмите!

Фото: Пиксабеј

Нико не може да зна коју боју очију ће имати дете кад одрасте. Како родитељ с једном бојом очију може имати гене за другу боју очију? Кроз своје баке и деке, наравно.

- Бебина боја очију зависи, не само од боје очију маме и тате, већ и од боје очију својих бака и дека - говори офталмолог. Стога, ако ви и ваш партнер обоје имате смеђе очи, а ваша беба има зелене, баба или деда могли би бити разлог томе.

Чак и ако сте проверили таблице или калкулаторе о боји очију ваше нерођене бебе, немојте мислити како су сва предвиђања чврсто одређена.

Прочитајте још: Седам трикова са којима лако можете УСПАВАТИ ДЕТЕ (ВИДЕО)

- Нико, укључујући и лекара, не може да предвиди коју боју очију ће имати ваше дете када порасте - објашњава офталмолог. И што год ваша беба једе, ради или колико је мало или пуно изложена светлости, такође не значи ништа. Све је ствар генетике, ничег више. Али, треба запамтити да ако је беба рођена са смеђим очима, то значи да већ има количину меланина одређену генетским кодом, односно, дететова боја очију се више неће мењати. 

Фото: Пиксабеј

Трајна боја очију до годину дана

Стручњаци тврде како ћете највећу промену највероватније приметити од шестог до деветог месеца живота. Током неколико недеља или месеци, могли бисте да приметите како бебина боја очију постаје тамнија.

- Промена је толико постепена да можда нећете ни приметити све док се једног дана ваше дете ен пробуди и изненади вас са другачијом бојом очију - објашњава офталмолог.

Прочитајте још: Родитељи, ове намирнице ДЕЦА не треба да једу

До 12. месеца, већина беба има своју трајну боју очију иако доктор Фридрих говори како се код неке деце боја очију може мењати све до шесте године. Ипак, такви случајеви су ретки и промена се не догађа преко ноћи. 

У сваком случају, бебина боја очију промениће се без икаквог утицаја на вид или неке друге проблеме са очима. Али, ако се боја очију промени код само једног ока или ако приметите да су бебине очи мутне, свакако посети педијатра или дечјег офталмолога. 

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas