· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

Кључна ствар у родитељству: ТРИ разлога зашто је важна РУТИНА!

Трудите се да детету сваки дан буде другачији? Рутина мора да постоји, па тек онда креативност.

1623573841_Depositphotos_11632845_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Иако се сваки родитељ труди да буде флексибилан у васпитању деце, па им дозволи да понекад прескоче вечеру ако нису гладна или да оду у кревет касније него што иначе чине, рутина је заправо веома важна за сваког малишана.

Прочитајте још: Звали су га "СВЕТАЦ из Бајлова", био је просјак који је обновио више православних цркава него држава

И њему ће, после кратког периода негодовања, заправо пријати, јер они воле да знају правила. Зато је важно да одрасли имају стрпљења и да им помогну да се деца навикну на одређене рутинске радње сваког дана. Психолози објашњавају зашто је то добро.

Осећају се сигурније

Дете иначе има осећај да је мало у односу на свет одраслих, не разуме га и зато зазире од њега. Зато му чињеница да се одређени догађаји одвијају одређеним редом, онако како је оно навикло и како очекује, улива сигурност.

Прочитајте још: Мушкарац и беба: Код новог тате се дешавају и физичке промене

Уче да поштују правила

Рутина има праву едукативну вредност, јер када се неко правило претвори у навику, више нема потребе да се дете сваког дана подсећа на нешто. Оно само одлази да пере зубе, ставља своју протезу, ујутру намешта кревет, умива се... Без упозорења родитеља.

Деца се не опиру када знају редослед догађаја

Дете се такође мање опире када унапред зна редослед догађаја - да треба да прекине игру да би прешло за сто и јело или угаси ТВ да би ишло на спавање.

Прочитајте још: Да ли знате ко је била Марија МОНТЕСОРИ? Доносимо вам 10 њених савета за РОДИТЕЉЕ ако желе да им деца буду успешна

Добијају на времену

Када су правила постављена и навике стечене, нема више потребе да се о њима прича и на њих подсећа, што значајно олакшава посао родитељима, али и деци, јер и једни и други добијају на времену и енергији. Нема беспотребног расипања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.