· · Komentari: 0
VASPITANJE

Ključna stvar u roditeljstvu: TRI razloga zašto je važna RUTINA!

Trudite se da detetu svaki dan bude drugačiji? Rutina mora da postoji, pa tek onda kreativnost.

1623573841_Depositphotos_11632845_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Iako se svaki roditelj trudi da bude fleksibilan u vaspitanju dece, pa im dozvoli da ponekad preskoče večeru ako nisu gladna ili da odu u krevet kasnije nego što inače čine, rutina je zapravo veoma važna za svakog mališana.

Pročitajte još: Zvali su ga "SVETAC iz Bajlova", bio je prosjak koji je obnovio više pravoslavnih crkava nego država

I njemu će, posle kratkog perioda negodovanja, zapravo prijati, jer oni vole da znaju pravila. Zato je važno da odrasli imaju strpljenja i da im pomognu da se deca naviknu na određene rutinske radnje svakog dana. Psiholozi objašnjavaju zašto je to dobro.

Osećaju se sigurnije

Dete inače ima osećaj da je malo u odnosu na svet odraslih, ne razume ga i zato zazire od njega. Zato mu činjenica da se određeni događaji odvijaju određenim redom, onako kako je ono naviklo i kako očekuje, uliva sigurnost.

Pročitajte još: Muškarac i beba: Kod novog tate se dešavaju i fizičke promene

Uče da poštuju pravila

Rutina ima pravu edukativnu vrednost, jer kada se neko pravilo pretvori u naviku, više nema potrebe da se dete svakog dana podseća na nešto. Ono samo odlazi da pere zube, stavlja svoju protezu, ujutru namešta krevet, umiva se... Bez upozorenja roditelja.

Deca se ne opiru kada znaju redosled događaja

Dete se takođe manje opire kada unapred zna redosled događaja - da treba da prekine igru da bi prešlo za sto i jelo ili ugasi TV da bi išlo na spavanje.

Pročitajte još: Da li znate ko je bila Marija MONTESORI? Donosimo vam 10 njenih saveta za RODITELJE ako žele da im deca budu uspešna

Dobijaju na vremenu

Kada su pravila postavljena i navike stečene, nema više potrebe da se o njima priča i na njih podseća, što značajno olakšava posao roditeljima, ali i deci, jer i jedni i drugi dobijaju na vremenu i energiji. Nema bespotrebnog rasipanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.