Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
САВЕТ

Колико дуго БЕЛИ ЛУК стварно може да траје и како знати када се покварио?

Прво је важно знати да је бели лук који купујете у продавницама сушени бели лук, што значи да се осушио како би се љуска смањила и створила баријеру која ће га штити од влаге.

1598430397_Depositphotos_22257507_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Постоји једна намирница која се налази у готово сваком домаћинству и често се користи у кухињи, без обзира на сезону или годишње доба, а то је бели лук. Али знате ли колико га заправо дуго можете држати, а да се не поквари и како га сачувати да бисте продужили његов век трајања? На ова питања одговорила је стручњак за храну Wен-Јаy Yинг.

Прочитајте још: Знате ли која је ПАПРИКА ЗДРАВИЈА? Црвена, жута или зелена

Фото: Пиксабеј

Прво је важно знати да је бели лук који купујете у продавницама сушени бели лук, што значи да се осушио како би се љуска смањила и створила баријеру која ће га штити од оштећења од влаге. - Сушени бели лук трајаће пет до шест месеци, ако се правилно складишти - објашњава Yинг.

Захваљујући љусци белог лука, он се сам одржава и чува унутрашњост, па је најбоље да га оставите ако желите да потраје. 

Прочитајте још: На овим местима КРОМПИР не треба ЧУВАТИ, а никако поред ОВОГ ПОВРЋА

- Најбољи начин чувања белог лука је да га чувате целог, без љуштења или одвајања ченова. Кад одвојите чен од остатка главице, смањује се рок трајања, а кад га огулите, значајно смањујете тај рок на само неколико дана - тврди. 

Влага је непријатељ белог лука, а за чување је потребно суво и хладно место!
Фото: Пиксабеј

- Бели лук држим у делу фрижидера где је мања влага. Ако видим кондензацију у фрижидеру, обавезно га обришем сувим папирним убрусом - открива Yинг.

Као и друго поврће, можете се окренути методама кисељења или замрзивачу како бисте продужили рок трајања. - Ако га код куће имате у великој количини, пре него што омекша, можете га сачувати тако што чете да га укиселите или замрзнете, каже Yинг.

Прочитајте још: Стручњаци шокирали многе: Бела чоколада заправо НИЈЕ ЧОКОЛАДА

Како препознати да ли се бели лук већ покварио?

Постоји неколико показатеља који сугеришу да је луку прошао рок трајања. Тамне мрље и промена боје су лоше вести, као и мекоћа главице. Шта је са оним зеленим клицама које изгледају као да се појављују ниоткуда? Они су знак да се лук почео кварити, тврди Yинг.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas