Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ако имате висок холестерол, ове намирнице требало би чешће да ЈЕДЕТЕ: Храна која може позитивно утицати на кардиоваскуларни систем

Ове намирнице могу вам помоћи уколико имате проблем са холестеролом

1691675738_shutterstock_1359834509.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Срчана обољења су једна од највећих опасности за савременог човека, а њима посебно доприноси повишен холестерол.

На првом месту се то односи на такозвани "лош" – ЛДЛ холестерол, који је повезан с повишеним ризиком за настанак кардиоваскуларних болести.

На његова значајно утиче животни стил и начин исхране, а медицинска платформа Хеалтхлине извдваја следеће намирнице као пожељне у исхрани ако се трудите да снизите холестерол у крви.

Махунарке

Махунарке су најпознатији биљни извор протеина и обилују витамином Б, затим калијумом, гвожђем, магнезијумом и, што је посебно важно за дигестивни систем, биљним влакнима.

Преглед чак 26 насумично одабраних студија, објављен 2014. у медицинском магазину Цанадиан Медицал Ассоциатион Јоурнал, показао је да конзумирање око 100 грама махунарки дневно може да помогне у снижавању лошег холестерола за 6,6 мг/дл.

Друга истраживања повезала су махунарке с ефикасним губљењем вишка килограма, а у студији објављеној 2016. у часопису Тхе Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион показало се да је то случај чак и када у јеловнику није ограничен унос калорија.

Авокадо

Авокадо спада у воћке које су врло богате хранљивим материјама, а ту су у значајној мери заступљене мононезасићене масти и биљна влакна, која могу да помогну у снижавању лошег холестерола и подзиању ХДЛ холестерола, познатијег као добри.

У истаживању стручњака Универзитета у Пенсилванији из 2015. године утврђено је да гојазне особе које имају висок ЛДЛ холестерол у крви могу да га снизе када једу макар један авокадо дневно, у поређењу с контролном групом која није јела ово воће.

Орашасти плодови

Међу даровима природе који имају највише нутријената посебно се издвајају орашасти плодови, пре свега ораси и бадеми.
Док се у орасима налазе огромне количине омега-3 масних киселина, врсте полинезасићених масти које су повезане са здравијим срцем, у бадемима има много Л-аргинина, аминокиселине која помаже телу да произведе азот-моноксид, што даље помаже у регулисању крвног притиска.


Уз то, орашасти плодови, пише Хеалтхлине, имају много фитостерола, једињења која су слична холестеролу и помажу у његовом снижавању тако што блокирају апсорпцију у цревима.

Масна риба

Масније рибе, попут лососа и скуше, одличан су извор омега-3 киселина дугог ланца, које могу да помогну у снижавању запаљења и ризика од шлога, уз повећавање нивоа доброг холестерола у крви.

У студији објављеној 2016. године у магазину Еуропеан Јоурнал оф Нутритион, која је трајала чак 25 година, откривено је да су одрасли који су јели највише непржене рибе имали најмању вероватноћу да развију метаболички синдром. У питању је скуп симптома који укључује и висок крвни притисак ни низак ниво доброг холестерола.
Такође, истраживање стручњака харвардске Школе јавног здравља из 2005. показало је да људи који једу туњевину или неку другу печену рибу бар једном недељно имају чак 27 посто нижи ризик за мождани удар.

Бели лук

Бели лук се вековима користио у народној медицини широм света због веровања да помаже код многих стања, а новија истраживања показују да у томе има неке истине.
Бели лук садржи многа корисна и моћна једињења, а међу њима је водећи алицин.

Како пише Хеалтхлине, бројне студије сугеришу да он може да помогне у снижавању крвног притиска код људи којима је повишен, а може да буде од користи и код високог укупног и лошег ЛДЛ холестерола, иако је овај други ефекат мање снажан.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas