Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Намирнице које не би требало ДРЖАТИ У ФРИЖИДЕРУ: Скоро сви грешимо - Ову храну не би требало чувати на ниским температурама

Поведите рачуна, чување ових намирница у фрижидеру није добра идеја

1689337013_shutterstock_603106244-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Док месо и млечни производи махом треба да се хладе да се не би покварили, постоји велики број других намирница које не морају нужно да буду у фрижидеру, укључујуц́и и оне које никада не би требало да чувате на тај начин. 

Банане

Банане боље задржавају своје хранљиве материје када се држе ван фрижидера. Хладне температуре заправо успоравају процес зрења. Али у вец́ини фрижидера има и доста влаге што може проузроковати да банане постану смеђе или чак црне.

Ако заиста желите да банане трају дуже, нарежите их на мале комаде и чувајте их у пластичним кесама у замрзивачу. Смрзнуте банане су савршене за смутије.

Хлеб

Ништа не исушује хлеб брже него да га оставите у фрижидеру. На ниским температурама, хлеб ц́е постати бајат, сув и без укуса. Такође, хлеб делује као нека врста сунђера и он ц́е упити све мирисе који се задржавају око вашег фрижидера.

Да бисте били сигурни, остатке хлеба чувајте у кутији за хлеб, која ц́е спречити да хлеб изгуби влажност која му даје посебан укус. Ако немате кутију за хлеб, увек можете да чувате хлеб у микроталасној. Само пазите да је случајно не укључите.

Краставци
Краставцима не прија када су остављени у фрижидеру. Они могу брзо постати водени и изгубити доста свог укуса. Уместо тога, чувајте краставац на пулту или у остави. Само не заборавите на њега, како не бисте касније пронашли покварени краставац, пише задовољна.нова.рс.

Босиљак

Резнице босиљка не би требало да чувате у фрижидеру. Фрижидери су тамни, што њима не прија, стога је познато да босиљак увене у фрижидеру.

Уместо тога, ставите остатак босиљка у шољу до пола пуну свеже воде, а затим ту шољу ставите поред сунчаног прозора. Ваш босиљак ц́е трајати много дуже, а може чак и да никне корење, што значи да га можете поново посадити и узгајати сопствени босиљак.

Шаргарепа

Шаргарепа заправо може да иструне и навлажи се ако је предуго остављена у фрижидеру. Шаргарепу треба чувати даље од директне сунчеве светлости на месту са ниском влагом.

Ако исечете гомилу шаргарепе да послужите уз пилец́а крилца или нешто слично, можете их ставити у посуду са водом и ставити у фрижидер, али само ако ц́ете их појести у року од неколико сати.

Пахуљце

Фрижидер није место за житарице. Влага унутра ц́е узроковати да житарице постану много мање хрскаве.

Житарице увек треба чувати на хладном и сувом месту, попут оставе или ормана. Нико не воли влажне житарице. Осим ако нисте онај тип који за доручак пахуљице натопљене у млеку.

Сенф 

Сенф је сличан кечапу по томе што може дуже да стоји ван фрижидера. У ствари, сенф може трајати чак и дуже од кечапа јер садржи природну киселину која делује као конзерванс.

Јабуке 

Јабуке могу да издрже недељу или две на собној температури, а могу узроковати брже сазревање другог воц́а због природног гаса који емитују. Не желите да заробите сав тај гас у свом фрижидеру са осталим производима који се лако кваре.

Ензими у јабукама постају далеко активнији на собној температури, чинец́и јабуке хранљивијим.

Чоколада

Многи људи апсолутно воле хладну чоколаду, али идеална температура за чоколаду је заправо између 18 и 20°Ц што је много топлије од просечног фрижидера.

Чувајте чоколаду у фрижидеру само у веома топлим данима, када постоји опасност да се чоколада потпуно отопи. Међутим, ако заиста волите хладну чоколаду, не треба нико да вас спречава.

Цитруси

Типично, зрело воц́е је слатко воц́е, што значи да ц́е оно које се држи на собној температури брже сазрети и развити више слаткоц́е. Цитрусно воц́е може бити прилично кисело ако му није дато довољно времена или простора да сазри.

Држите воц́е попут поморанџе, грејпфрута, лимуна и лимете ван фрижидера. Ако баш волите хладне поморанџе, ставите их у фрижидер сат или два пре него што пожелите да их поједете.

Кафа

Кафу заправо можете држати у фрижидеру све док је у херметички затвореној посуди. Ово важи и за зрна кафе и за остатке куване кафе. Генерално, зрна кафе морају бити на хладном и сувом месту, а фрижидер је хладан, али не превише сув.

Кувана кафа може учинити да све остало у вашем фрижидеру мирише на кафу, а ако је превруц́а, може да подигне температуру унутар њега, што је штетно за месо и млечне производе које држите у њему.

Парадајз

Ако примените једну ствар од целог овог чланка, нека то буде да не чувате парадајз у фрижидеру. Ови укусни, сочни, црвени плодови успевају у хладном, сувом, прозрачном окружењу. Оставите их у посуди на пулту.

Ако чувате парадајз у фрижидеру, брзо ц́е изгубити сав свој укус, текстуру и хранљиве материје. Парадајз који се чува у фрижидеру може имати неку врсту киселог укуса.

Бели лук 

Ако га држите у фрижидеру, бели лук може постати гумаст и чак почети да ниче. Може изгледати сасвим нормално, али онда када га отворите, приметиц́ете мале зелене клице унутра.

Уместо тога, оставите га у посебној тегли или чак у кеси за замрзивач и чувајте га на полици. Такође можете огулити бели лук и чувати огуљене каранфиле у замрзивачу.

Кечап

Супротно популарном веровању, кечап заправо не треба да се чува у фрижидеру, чак и након што је боца отворена. Он је пуна конзерванаса. Све док га не контаминирате, кечап може трајати заиста дуго. Тако да практично никад не морате да бринете када га стављате на пљескавицу.

Мед

Можда вам се чини очигледним, али заиста не би требало да чувате мед у фрижидеру. Мед је природни конзерванс. Хладан ваздух ц́е довести до кристализације меда, што није сјајно. Ако се ваш мед кристализује, само ставите целу теглу у топло навлажено купатило да се кристали растворе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas