Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

На други дан Божића славимо САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ. Ево зашто је овај празник значајан за СРБЕ

Верници Српске православне цркве данас славе велики празник, посвећен Пресветој Богородици

1609886223_unnamed--1-.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Други дан празновања Христовог Рођења посвећен је Пресветој Богородици. Пресвета Мајка Божја заузима прво место после Христа у догађајима везаним за Рођење нашег Господа. Због тога су се у првим вековима хришћани окупљали на дан после Његовог Рођења, како би исказали захвалност Чистој Девици Марији што је дала Спаситеља. Од овог окупљања верног народа, сâм празник је добио име Синаксис, што је грчка реч за сабрање.

Трећи дан Божића
Божић се у домовима слави три дана. Трећег дана се слави спомен на Светог архиђакона и првомученика Стефана, кога Република Српска и бројне српске породице празнују као крсну славу. 

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Како је обичај да се за Божић остаје код куће и да се први дан овог празника проводи са породицом, други дан је био време када се обилазе рођаци, пријатељи и кумови. Верује се да се на данашњи дан мире и они који су годинама у завади и да није добро било кога отерати са кућног прага.

Прочитајте још: Како бисте ви реаговали? Породица није могла да поверује шта види на новогодишњој јелки? (ФОТО)

Данас, за празничном трпезом која је још увек постављена, сви су једнаки и у здрављу и весељу славе најрадоснији празник хришћанства.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

На данашњи дан давнашњи је обичај у Охриду, да се уочи другог дана Божића вечерња литургија служи само у Светој Богородици званој Челница. Срби у околини Скадра на Божији дан, други дан Божића црква слави Сабор Пресвете Богородице који се у народу уобичајено назива Божији дан.

Традиционална коледа

У Божићне догађаје спадају и данас скоро заборављена коледа. А некада су групе маскираних младића и млађих ожењених мушкараца обилазиле сваку кућу у селу и певали коледарске песме и изводили трикове како би обезбедили здравље и просперитет домаћинима.

У замену за њихов труд, домаћини су им давали храну и разне посластице.

Обичаји у Војводини

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Некада је у Војводини постојао обичај да се у свим селима на Божић или другог дана Божића јашу коњи, када су јахачи заправо “вијали Божић”.

Свечано окићени коњи са јахачима који су били момци или млађи окићени мушкарци, у галопу би јурили сеоским улицама. Обично су, наравно јер то је и поента народних обичаја, свраћали у куће у којима су живеле девојке за удају, а домаћини су их частили пићем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas