· · Коментари: 0
МОЈА БАШТА

НАЈЗАХВАЛНИЈЕ ЦВЕЋЕ: Ево како да вам ПЕТУНИЈЕ раскошно цветају до ПРВИХ МРАЗЕВА (ВИДЕО)

Знајући како да узгајате петуније може пружити вашем врту стално цветање овог прелепог цвета од пролећа до мраза.

1621073761_petunija.JPG
Фото: YоутубеПринтсцреен/Снови, кућа, дом

Доступно у разним бојама, цвеће петунија је добро прилагођено за гајење на различите начине

Цветови петуније су облика звона и има их у великом броју боја. Ова биљка се узгаја као једногодишња. У род Петуниа спада око 35 врста. Цвета од пролећа до почетка јесени.

Иако постоје стотине описаних петунија, оне имају тенденцију да спадају у четири основне категорије, које се утврђују по величини цвета и форми раста. Неке од ових врста петунија успевају боље када се узгајају у саксији, а некима више одговара врт.

Најлепше врсте
Грандифлора имају највеће цвеће и ово је најчешће коришћен тип петунија. Неке имају појединачне цветове, док друге имају дупле.Мултифлора имају мање цветове, али имају масу цветова и пружају јарке боје.Миллифлора расту близу земље и имају мале цветове. Оне се лако могу контролисати и добро функционишу као биљке за ивице.Гроунд Цовер се шире и праве стазе по земљи и брзо покривају велике површине. Овај тип петунија ће захтевати чешће заливање.

Изаберите право место да посадите своје петуније. Када је узгој петуније у питању, овој биљци је потребно најмање пет до шест сати пуног сунца дневно, мада могу да толеришу хладовину. Земљиште треба да је добро пропусно, мада не мора да буде посебно богато хранљивим материјама.

Петунија цвет – гајење је могуће у саксијама, али добро успевају и у башти. Међутим, ако ћете да их посадите у саксији, треба да користите мешавину без земљишта (овај микс се састоји од ствари као што су тресет, компост од борове коре, или од кокоса, као и од неорганске компоненте као што је песак).

Гајење висећих петунија

Гајење висећих петунија није компликовано, наравно, уколико знате шта треба да радите у ком тренутки. Ово прелепо цвеће захтева сасвим прихватљиву негу.

Висеће петуније

Висеће петуније се највише узгајају на тераси, а посебно популарна сорта јесте сурфинија која се одликује крупним цветовима и може формирати цветне покриваче који су дуги и до 1,5 м. Овај хибрид петуније води порекло из Северне и Јужне Америке, а настао је у Јапану.

Висећа петунија цвета од маја до октобра, наравно, ако је добро негујете. Биљка мора добро бити снабдевена водом и хранљивим материјама, преноси природноиздраво.цом. Висеће петуније треба да се држе на сунчаном месту на тераси, а минимум једном месечно треба уклањати процветале делове цветова. Редовно заливање и прихрањивање једном недељно је и више него довољно за успешно гајење висећих петунија.

Гајење петунија у саксији

Пре свега, морате знати да саксије за петунију треба да буду веће и дубље.

Петуније у саксији држите на осунчаној страни, добро их заливајте (када је то потребно) и прихраните једном месечно (уколико није потребно да се ово ради мало чешће услед стања биљке). Преко зиме треба да унесете петуније у кућу и држите на адекватној температури. Обавезно уклањајте увеле цветове и пазите на штеточине и болести.

Петуније на тераси и на балкону

Петуније на тераси и балкону ће од вашег дома направити прави мали рај, уз мноштво прелепих боја и форми. Водите рачуна да биљке поставите на осунчаној страни, редовно их заливајте и прихрањујте по потреби – и уживајте у њиховим прелепим цветовима.

Заливање петунија

Заливајте их правилно. Већина типова петуније су прилично опуштени када је у питању вода. Темељно заливање отприлике једном недељно би требало да буде довољно добро, осим ако је време невероватно суво.

Врсте петунија које се шире по земљи не треба заливати чешће (више од једном недељно).

Петуније у саксији треба више заливати у зависности од њихове величине и обима земљишта које садрже. Често петуније у саксији треба заливати једном дневно.

Добро правило је да се дозволи да се осуши барем један педаљ земље на врху пре него што их поново залијете.

Ђубрење / прихрана петунија

Дајте им праву количину ђубрива. Желите да будете сигурни да је петунија здрава, без превише ђубрења. Ако лишће на петунији изгледа здраво и снажно, али петуније не цветају или не цветају добро, треба да смањите количину ђубрива.

Добра идеја је да се биљке прихране једном месечно, јер ће то обезбедити добар раст без превише ђубрења.

Сорте са дуплим цветовима, међутим, треба да добију дозу ђубрива једном у две недеље.

Одржавање петунија зими

Као што смо већ нагласили, петуније баш и не воле ниске температуре, стога су зими веома осетљиве, нарочито кад је мраз. Из тог разлога је неопходно посебно одржавање петунија зими. Пожељно је да петуније презимљују у топлом, светлом и често проветраваном простору. Преко зиме петуније треба заливати умерено. Након првих пролећних мразева, у априлу, цвеће петунија се износи напоље и пресађује се у нешто веће саксије.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.