· · Komentari: 0
MOJA BAŠTA

NAJZAHVALNIJE CVEĆE: Evo kako da vam PETUNIJE raskošno cvetaju do PRVIH MRAZEVA (VIDEO)

Znajući kako da uzgajate petunije može pružiti vašem vrtu stalno cvetanje ovog prelepog cveta od proleća do mraza.

1621073761_petunija.JPG
Foto: YoutubePrintscreen/Snovi, kuća, dom

Dostupno u raznim bojama, cveće petunija je dobro prilagođeno za gajenje na različite načine

Cvetovi petunije su oblika zvona i ima ih u velikom broju boja. Ova biljka se uzgaja kao jednogodišnja. U rod Petunia spada oko 35 vrsta. Cveta od proleća do početka jeseni.

Iako postoje stotine opisanih petunija, one imaju tendenciju da spadaju u četiri osnovne kategorije, koje se utvrđuju po veličini cveta i formi rasta. Neke od ovih vrsta petunija uspevaju bolje kada se uzgajaju u saksiji, a nekima više odgovara vrt.

Najlepše vrste
Grandiflora imaju najveće cveće i ovo je najčešće korišćen tip petunija. Neke imaju pojedinačne cvetove, dok druge imaju duple.Multiflora imaju manje cvetove, ali imaju masu cvetova i pružaju jarke boje.Milliflora rastu blizu zemlje i imaju male cvetove. One se lako mogu kontrolisati i dobro funkcionišu kao biljke za ivice.Ground Cover se šire i prave staze po zemlji i brzo pokrivaju velike površine. Ovaj tip petunija će zahtevati češće zalivanje.

Izaberite pravo mesto da posadite svoje petunije. Kada je uzgoj petunije u pitanju, ovoj biljci je potrebno najmanje pet do šest sati punog sunca dnevno, mada mogu da tolerišu hladovinu. Zemljište treba da je dobro propusno, mada ne mora da bude posebno bogato hranljivim materijama.

Petunija cvet – gajenje je moguće u saksijama, ali dobro uspevaju i u bašti. Međutim, ako ćete da ih posadite u saksiji, treba da koristite mešavinu bez zemljišta (ovaj miks se sastoji od stvari kao što su treset, kompost od borove kore, ili od kokosa, kao i od neorganske komponente kao što je pesak).

Gajenje visećih petunija

Gajenje visećih petunija nije komplikovano, naravno, ukoliko znate šta treba da radite u kom trenutki. Ovo prelepo cveće zahteva sasvim prihvatljivu negu.

Viseće petunije

Viseće petunije se najviše uzgajaju na terasi, a posebno popularna sorta jeste surfinija koja se odlikuje krupnim cvetovima i može formirati cvetne pokrivače koji su dugi i do 1,5 m. Ovaj hibrid petunije vodi poreklo iz Severne i Južne Amerike, a nastao je u Japanu.

Viseća petunija cveta od maja do oktobra, naravno, ako je dobro negujete. Biljka mora dobro biti snabdevena vodom i hranljivim materijama, prenosi prirodnoizdravo.com. Viseće petunije treba da se drže na sunčanom mestu na terasi, a minimum jednom mesečno treba uklanjati procvetale delove cvetova. Redovno zalivanje i prihranjivanje jednom nedeljno je i više nego dovoljno za uspešno gajenje visećih petunija.

Gajenje petunija u saksiji

Pre svega, morate znati da saksije za petuniju treba da budu veće i dublje.

Petunije u saksiji držite na osunčanoj strani, dobro ih zalivajte (kada je to potrebno) i prihranite jednom mesečno (ukoliko nije potrebno da se ovo radi malo češće usled stanja biljke). Preko zime treba da unesete petunije u kuću i držite na adekvatnoj temperaturi. Obavezno uklanjajte uvele cvetove i pazite na štetočine i bolesti.

Petunije na terasi i na balkonu

Petunije na terasi i balkonu će od vašeg doma napraviti pravi mali raj, uz mnoštvo prelepih boja i formi. Vodite računa da biljke postavite na osunčanoj strani, redovno ih zalivajte i prihranjujte po potrebi – i uživajte u njihovim prelepim cvetovima.

Zalivanje petunija

Zalivajte ih pravilno. Većina tipova petunije su prilično opušteni kada je u pitanju voda. Temeljno zalivanje otprilike jednom nedeljno bi trebalo da bude dovoljno dobro, osim ako je vreme neverovatno suvo.

Vrste petunija koje se šire po zemlji ne treba zalivati češće (više od jednom nedeljno).

Petunije u saksiji treba više zalivati u zavisnosti od njihove veličine i obima zemljišta koje sadrže. Često petunije u saksiji treba zalivati jednom dnevno.

Dobro pravilo je da se dozvoli da se osuši barem jedan pedalj zemlje na vrhu pre nego što ih ponovo zalijete.

Đubrenje / prihrana petunija

Dajte im pravu količinu đubriva. Želite da budete sigurni da je petunija zdrava, bez previše đubrenja. Ako lišće na petuniji izgleda zdravo i snažno, ali petunije ne cvetaju ili ne cvetaju dobro, treba da smanjite količinu đubriva.

Dobra ideja je da se biljke prihrane jednom mesečno, jer će to obezbediti dobar rast bez previše đubrenja.

Sorte sa duplim cvetovima, međutim, treba da dobiju dozu đubriva jednom u dve nedelje.

Održavanje petunija zimi

Kao što smo već naglasili, petunije baš i ne vole niske temperature, stoga su zimi veoma osetljive, naročito kad je mraz. Iz tog razloga je neophodno posebno održavanje petunija zimi. Poželjno je da petunije prezimljuju u toplom, svetlom i često provetravanom prostoru. Preko zime petunije treba zalivati umereno. Nakon prvih prolećnih mrazeva, u aprilu, cveće petunija se iznosi napolje i presađuje se u nešto veće saksije.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.