Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЈАДАР

Ту је Вук Караџић шетао са девојком Ружом: Одмор под шљивицима опеваним у песми "Бој на Лозници" (ФОТО)

Одмор у селима Јадра у завичају Вука Караџића, код родбине, последњих година, све је омиљенији за људе, који живе широм Србије, али и Европе и света

1595422669_Runjani-sljiva-bas-rodila.JPG
Фото: В. Митрић
Oglas

 Добро "уиграна" друштва домаћина и гостију, међу којима неки стижу и из далеке Америке, чине предах од живота "100 на сат", заиста, онаквим како су живели наши преци.

Прочитајте још: ДАНИЈЕЛА каже да сви страни БЛОГЕРИ питају само за ОВА места у СРБИЈИ (ФОТО)

Стари храсз Фото: В. М.

У селу Руњанима, једном од најлепших у Вуковом завичају, кроз које протиче живописна Жеравија, а близу су и Јадар и Дрина, готово да нема куће у коју, у ове летње дане, не стижу гости. Шљива, која је у целом крају лоше "понела", овде је родила "као никад". Срећни мештани ће, кад дође време да пеку ракију, баш моћи да "накриве капу".

Мештани накривили капу како су шљивици родили!

- Шљивици Руњана су опевани у чувеној епској песми Бој на Лозници, посвећеној историјском догађају од пре више од два века - каже Бранко Митић, чији је шљивик баш берићет родио.

Гости, стари и млади, тресу шљиве, купе их, сипају у каце, али и једу сирове, оним "спакованим" у кнедле, спремају слатко и џем. За све има довољно и то оних правих, непрсканих, здравих као дрен.

Родила и џенарика
Роштиљање под трешњом, окретање прасића и игра на трави...

Роштиљање, уз коришћење остатака трешњевог дрвета, окретање прасаса и јагањаца, дечја игра и забава на травици која мирише на тазе покошену, делови су неписаних садржаја, које "исписују" овдашњи домаћини, који, наравно, спремају и јела наших старамајку, уз понуду сира, кајмака, домаће "мученице", па сокова и све до свежег поврћа из оближњих башта.

Уз шљиву је родила и џанарика за пекмез.

- Где год да одем на одмор, нигде ми није лепше него у овом лепом селу - каже Новосађанин Синиша Пераћ, а то мишљење дели његов отац Драго, зет руњански, називајући те лепоте "рајем крај Жеравије".

Вук под храстом
Село краси и стари храст лужњак, који је под заштитом државе, у центру села, под којим се, како се прича, одмарао и славни Вук Караџић, из суседног Тршића, док је, са девојком из детињства, чувеном Ружом Тодоровом, шетао поред Жеравије.

Прочитајте још: Професорка београдског факултета "УДАРИЛА" на инфлуенсере: Маја покреће иницијативу "Спасимо Ван Гогове СУНЦОКРЕТЕ"

Уз шљиву, одлично је родила и џанарика, чије је "спремање" у пуном јеку, која је благодет јер је ракија од тог воћа, заиста, врхунско српско пиће.Ту су и слатко, џем, пекмез, "љута", суве шљиве са орасима или без њих, лешници чијих је засада све више, па домаћи сир и кајмак, јагњетина, прасетина, пилетина, све врсте воћних сокова...

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas