Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СИВА МАЧКА

ПЛАВЕ маце имају ШАПЕ боје ЛАВАНДЕ, крзно ОТПОРНО на ВОДУ и СТРАШНУ ПРОШЛОСТ

Када следећи пут видите сиву мачку знајте да је дошла са далеког севера и да је њено порекло веома занимљиво.

1602767341_Ruska.jpg
Маца Јуки Фото: Р. Ј.
Oglas

Руске плаве мачке воде порекло из Архангелска, руске луке на Баренцовом мору. Иако је по шест месеци окована ледом, ова лука се у 19. веку постала велики трговачки центар. Где су бродови - ту су и мишеви. 

Прочитајте још: Јесте ли приметили слово М на челу? Пет разлога зашто су НАРАНЏАСТЕ МАЧКЕ толико посебне

Прочитајте још: Да ли знате шта је CAT ZOOMIES? Врло је забавно и - ЛОГИЧНО

Енглеским морнарима је "запала за око" необично лепа и грациозна аутохтона мачка металик сиво-плаве боје и необично густог, блиставог и компактног крзна попут видре.

Енглези су правили бунде!
Крзно архангелске мачке је отпорно на воду! То је и проклетство ове маце, јер су их Енглези ловили и гајили само због крзна!
Представљена је на првој светској изложби мачака.

На првој светској изложби мачака, 1871. године у Кристалној дворани у Лондону, појавила се елегантна архангелска мачка. "Плави анђели", како су их Енглези назвали, убрзо су постале љубимице на енглеском двору, а ушле су и у куће богаташа који су их звали "плаве придошлице".

Српска плава маца Фото: Р.Ј.

Прочитајте још: Не будите НЕПРАВЕДНИ: Ко више ВОЛИ ВЛАСНИКА пас или мачка?

Плаве маце зову и "зец-мачка" због упадљивих високо подигнутих ушију, а 1912. раса је званично регистрована и призната као јединствена под именом - руска плава мачка.

Постоје три типа руске плаве мачке, али је само четврти оригинал!

Данас се срећу три типа руске плаве мачке: енглески, европски и амерички. Енглески тип су снажније мачке, ушију високо постављених, изразито изражене њушке и браде, густог крзна које, средње плаве нијансе и стабилног темперамента.

Прочитајте још: НОРА је ХИТ на Инстаграму, јер одсвира "Гладну сонату" када ТРАЖИ храну! (ВИДЕО)

Европски тип је елегантније грађе, са ушима мало размакнутим у страну. Амерички тип су нежније грађе, светлијег крзна, изразито зелених очију, а уши су јако размакнуте у страну.

Укрштање са сијамком?
Током Другог светског рата руске плаве мачке су готово нестале. Енглески одгајивачи су покушали да расу реконструишу мешањем плаве колор-поинт сијамске мачке. Овим укрштањем квалитет крзна руске плаве мачке се изгубио - маце су мање, нежног скелета и мишића, ваљкастог тела и равног профила главе.
У Србији је свака сива маца - плава, руска мачка!

У Србији је свака сива мачка руска плава иако постоје мачке других раса у плавој боји које нису руске, па се дешава да дворишни пар црних мачака добије плаве потомке због рецесивног гена. Права руска плава мачка је само она која има смарагдне бадемасте очи, изразито кратко и густо крзна попут видре, свиленог на додир и карактеристичног сребрног одсјаја.

Прочитајте још: Ако волите МАЧКЕ уживаћете у њеном друштву: Добри ЏИН чува газду боље од ПСА

Крзно сиве лепотице не захтева посебну негу, довољно је једном недељно ишчеткати и скинути опалу длаку. Ова раса не нагиње генетски наследним болестима и може да живи и до 20 година.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas