· · Коментари: 1
МАЧКЕ

Не будите НЕПРАВЕДНИ: Ко више ВОЛИ ВЛАСНИКА пас или мачка?

Из необјашњивих разлога људи мисле да мачке не воле своје власнике као пси. Каква неправда!

1600950410_pexelsljubav.jpeg
Фото: Пексел

Сви мисле да су пси топли у показивању љубави према човеку, а мачке хладне и резервисане. Истраживања су показала да се крзнене лепотице везују за власнике подједнако, па и више него пси.

О мачкама се прича све најгоре: не воле да се мазе, избегавају власника, нервозно мрдају репом у присуству газде и слично. Доктор Кристин Витале са Универзитета у Орегону је спровела обимно истраживање у којем је закључила да мачке које су под стресом се сакривају од власника, али већина маца ради супротно - тражи заштиту од власника.

Прочитајте још: Јесте ли приметили слово М на челу? Пет разлога зашто су НАРАНЏАСТЕ МАЧКЕ толико посебне

Истраживачи су осмислили тест из три дела о томе каолико се мачке и пси осећају сигурним. У првом тесту мачка је смештена у нову собу у коју касније улази власник. Већина мачака се обрадује власнику, потрчи у загљај, а онда крену да истражују собу. Међутим, неке мачке нису реаговале на власника.

Две трећине мачака тражи од власника да их заштити, а остале не!

Од 70 тестираних мачака две трећине је стрес лако поднело, док једна трећина није јер нису емотивно везане за власника.

Од пресудног је значаја да се власник веже за мачку и обрнуто Фото: Пексел

- Истраживање је доказало колико је важно да се власник емотивно повеже са мачком, а то се ради у најранијем узрасту љубимице.

Везивање за љубимца траје до прве године.

Испирано је 38 мачака старости до годину дана, јер их је занимало да ли су мачићи под стресом у присуству власника. Резултати су били исти - две трећине је одлично поднело стрес, а остали нису. Истраживачи би сигурно били шокирани да нису исти тест радили са псима који су се понашали на исти начин.

Прочитајте још: Ако волите МАЧКЕ уживаћете у њеном друштву: Добри ЏИН чува газду боље од ПСА

Истраживачи су, на крају, били веома задовољни резултатом, јер је истраживање показало да су мачке исте као и пси.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.