· · Коментари: 1
НИКАД ОБЈАВЉЕНО

ОТКРИВАМО! Слободан Милошевић спасио ЦРКВУ У РУСИЈИ, због тога они данас пишу Уједињеним нацијама

У Тоболску, удаљеном 3.500 километара од Београда, сви су чули за Србију

Тоболск је духовна престоница Сибира, а најлепша, саборна Софиско-успенска црква спашена је од влаге и реконструисана.

То се догодило захваљујући Слободану Милошевићу, тадашњем председнику Србије, који је послао инжењере да спасу овај православни бисер од пропадања.

Тоболск је основао цар Иван Грозни одмах после Јермакове победе над Туркемнистанцима. Руси га називају "Анђео" и "Дедица Сибира". Овде је рођен чувени научник Мендељејев. Овде је написана шрича о коњићу Грбоњићу. Овде је Достојевски лежао у тамници. Ипак, за овај град многи су чули тек када је снимљен руски блок-бастер "Тоболск" у којем једну од главних улогу игра чувени бркати кувар Баринов.

Прочитајте још: ПРЕ АМЕРА! На Месец је прва стигла ЋИРИЛИЦА, а да ли сте знали да је има и на ВЕНЕРИ

Улаз у тоболски Кремљ

Нажалост, и поред одличног филма, прва асоцијација на Тоболск је породица Романов која је у овом граду провела последњу зиму, пре него што су их комунисти стрељали. У њихову част, од пре две године кроз Тоболск пролази Императорска тура.

Овде сви знају за Србију, јер је ваш председник спасио цркву!

Из Тоболска је Русија владала територијом од Урала до Пацифика. Данас у њему живи 10.000 људи, а некада је врило. Историјски центар чини Кремљ - тврђава на брду изнад ушћа реке Тобол у Јиртиш, са гостионицом за караване и првом каменом црквом Софијско-успенском.

Ирина испред царевог стола
Тоболск и Пећ су градови побратими и стално пишемо Уједињеним нацијама да заштите Патријаршију

Посетиоци обично у њу уђу кроз некадашњи Гостиљни двор, у којем су одседали каравани и оду право до прелепе Цркеа Свете Софије из 1681. године. У овој цркви са тиркизним куполама и златним крстом се сваког дана одржава вечерња служба, а која се преноси преко разгласа на тргу.

- Овде су сви чули за Србију, јер је ваш председник Слободан Милошевић деведесетих годинама, када је нама било најтеже, послао инжењере да спасу цркву од пропадања - каже водич Ирина Сергејева Владимировна.

Деведесетих година је било тешко у Србији, али још теже у Русији. Цркву је "изједала" влага, а  Слободан Милошевић послао српске инжењере да помогну у реконструкцији Софијско-успенске цркве.

- Тоболск је био град-побратим Пећи и ми редовно пишемо Уједињеним нацијама тражећи да се заштити Пећка патријаршија - истиче Ирина.

Добродошли кући
Добродошли у кући - шале се на тјуменском аеродрому домаћини из Туриситичке организације Тјумен. Пошто странци често мешају Србију и Сибир, у овом делу Русију сви знају где је и шта је Србија!

Прочитаје још: Да ли знате где се налази НАЈВЕЋИ споменик на СВЕТУ? Крените новом ПАТРИОТСКОМ рутом по Русији

И заиста, трагови Србије могу се срести на сваком кораку у овом далеком делу Русије.

Овде редовно долазе монахиње манастира Лелић.

На овом ходочасничком путовању, туристи виде не само у приватне одаје Романових у којима су живели у заточеништву, већ и место где су, под окриљем ноћи 4. августа 1917. године, укрцан у пароброд "Рус", којим су превезени до Тоболска. Ту се налази споменик који чува сестринство из Преображенског манастира са козацима, али и још једно изненађење - српска застава!

Козак са српском заставом
Козаци су од побратима из Србије добили заставу.

-  Нашем сестринству из Преображенског манастира често долазе посестриме из манастира Лелић, а козаци у музеју чувају српску заставу коју су им поклонила браћа из Србије - каже монахиња Олга из тоболско- тјуменске епархије.

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

У Тоболску се налази и споменик војсковођи Еремаку који је освојио Сибир. На његово постаменту је сео адмирал Колчак током двогодишњег изгнанства које је провео у возу кроз Сибир. Он је тада схватио да се више не вреди борити против комуниста.

На постаменту је на тренутак сео и Владимир Владимирович Путин, а мештани тврде да је том приликом одлучио да се поново кандидује за председника.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.