· · Коментари: 0
ТЕСТ

Тестирали смо нову снајперску муницију .416 Барретт - ево шта смо закључили

Израда премијум снајперског метка је одлична прилика да се демонстрира да српски произвођач муниције може да понуди много више од приступачне муниције за широку потрошњу

baret-m1.jpg
Фото: Игор Тодић

Пише Игор Тодић

Мало је познато да се по величини портфолија и броју калибара за које израђује муницију "Први партизан" налази у самом светском врху. Био сам изненађен да је ловцима из Намибије и ЈАР прва асоцијација на Србију, после незаобилазног Нолета, била фабрика муниције уз Ужица!

Прочитајте још: Апсолутно неуништив! Ругер Секјурити Сикс након испаљених милион и по метака остао неоштећен

Имајући у виду да се ради о калибру за чије нам је тестирање неопходно стрелиште од цела 2 км, избор је логично пао на једино цивилно стрелиште које испуњава овај услов - "Царичин град". Будући да би тест подразумевао и по свим параметрима далекометно пуцање, данима смо пратили метеоролошку ситуацију у жељи да избегнемо јачи ветар који би могао да утиче на додатну дисперзију погодака изазвану спољним фактором. Када су се коначно стекли колико-толико оптимални услови, заказали смо целодневно тестирање.

Барет за далекометно стрељаштво

Развојни тим ППУ је на тестирање понео једну од најбољих серијских пушака намењену далекометном пуцању, која је уједно била и једина серијска пушка у калибру .416 - Барретт Модел 99. Подужи и пун назив ове пушке умногоме описује све детаље које она подразумева - Барретт Модел 99 .416 Барретт Сингле Схот Болт Ацтион Рифле 32 Хеавy Баррел, Цомбо Муззле Браке Оптицс Раил Бипод Хард Цоат Анодизед Матте Блацк.

Прочитајте још: Одлике двоцевки ТОЗ-63 и ТОЗ-66 чине да им време не може ништа

Дакле, ради се о једнометној пушци са дебелом цеви дужине 813 мм, гасном кочницом и ножицама заштићеном мат црном анодизацијом. Пушка са својих 12 кг са оптиком лежи веома стабилно што значајно олакшава пуцање са ножица, али скоро искључује сваку употребу из руке или са приручног ослонца. Кундак је потпуно раван и у оси са цеви тако да трзај има само хоризонталну компоненту. За кундак те висине монтажа је била мало прениска тако да сам све време нишањења морао да гурам главу наниже што приликом дужег гађања почиње да замара вратне мишиће.

Успешни балистички прорачуни

Инжењери ППУ су се одлучили за 403 грејно тешко монолитно зрно израђено на ЦНЦ стругу од томбака. У складу са новијим трендовима, зрно је имало дуг оживал, чиме је максимизиран балистички коефицијент пројектила. Будући да је коефицијент још увек био непознаница, био је изазов наћи се у мети на 1.000 м.

"Инхалација" барутним гасовима

Пуцање из ове пушке је било јединствено искуство. Највеће изненађење ми је био трзај, односно његово одсуство. Моћна и предимензионисана гасна кочница била је више него ефикасна тако да је трзај био у рангу слабијих до средњих калибара, што стрелцу омогућује потпуну усредсређеност на хитац. Висока ефикасност кочнице има своју цену, а она се пише са знатно вишим нивоом буке али и са снажним притиском барутних гасова на лице и синусе. Тога дана сам испалио око 30-40 метака и осећај приликом опаљења најближе могу упоредити са непријатношћу насталу наглим ушмркавањем физиолошког раствора приликом инхалације, чак уз присуство слабе мучнине.

Преостало је још да пушку испробамо на највећој даљини коју смо тог тренутка имали на стрелишту - чак 1.840 метара. Ближио се крај дана па због смањене видљивости није било могуће пуцати са максималним увећањем од 24x, већ сам морао да га спустим на 16x, што се показало више него довољним за добре резултате. Уз само приближно срачунат балистички коефицијент налажење на мети је захтевало извесно навођење, а када сам се пронашао, преостало ми је још 11 метака и све мање природног светла. Од расположивих метака осам је завршило у мети и сви су се могли уписати у правоугаоник ширине 57 и висине 115 цм.

Одлични први резултати

Велика вертикална дисперзија погодака била је последица одступања у почетној брзини, што за ову фазу прототипа није неочекивано, али је зато хоризонтална дисперзија од око једног минута угла (МОА) показала потенцијал којим ова лаборација располаже.

Прочитајте још: У једном комаду оружје за лов и самоодбрану: Ругер је стигао - правац стрелиште (ФОТО)

Први резултати били су врло добри, али уколико постоји амбиција да будете у светском врху са .416, што је нескривена тежње ППУ, било је јасно да до коначног решења недостаје још неколико корака. Сви резултати овог тестирања пажљиво су прикупљени и записани, а касније евалуирани са циљем да се избирљивом америчком, пре свега војном, тржишту понуди снајперски метак високе поузданости и перформансе.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.